Programma

Deze drone gaat in de toekomst bloed en medicijnen vervoeren

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze drone gaat in de toekomst bloed en medicijnen vervoeren

In Wout2day belt Wouter met Petra van Saaze, directeur van de ANWB Medical Air Assistance. Ze praat ons bij over het testen met de drone.

Als je de komende maanden tussen Meppel en Zwolle rijdt, moet je je ogen goed openhouden. De ANWB is namelijk aan het experimenteren met een drone. Het is de bedoeling dat deze in toekomst voor medisch spoedtransport wordt ingezet. "Je moet dan denken aan het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters", vertelt Petra van Saaze. Voordat de drone daarvoor kan worden ingezet, moet het natuurlijk wel een veilige en betrouwbare dienst worden.

Van Meppel naar Zwolle

Daarom is de ANWB bezig met een reeks testen. "We hebben eerder heel veel testvluchten gedaan op vliegbasis Deelen, zodat we in een veilige omgeving konden testen", vertelt Van Saaze. De drone vloog daar zo'n vijf kilometer en werd op afstand bestuurd. "Eerst vanuit een bus en uiteindelijk zelfs vanuit het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag." De volgende stap is dat de drone tussen de Isala ziekenhuizen in Meppel en Zwolle gaat vliegen. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen, vliegt de drone over een dunbevolkt gebied. "Het gaat om ongeveer vijftien kilometer. We landen nu nog in een weiland in Zwolle, maar straks is het de bedoeling dat we bij de kliniek in Zwolle gaan landen", aldus Van Saaze.

Over een paar jaar

Volgens Petra gaat het nog wel een paar jaar duren voordat de drone ingezet kan worden voor medisch spoedtransport. De wetgeving staat het namelijk nog niet toe om zonder piloot te vliegen. Om de drone te testen hebben ze een speciale ontheffing ontvangen om tussen nu en het voorjaar van 2021 acht keer de vlucht tussen Meppel en Zwolle uit te voeren. "Vervolgens hopen we volgend jaar over dichtbevolkter gebied te kunnen gaan testen. In de jaren daarna kunnen we pas vaste lijnvluchten opzetten", vertelt Van Saaze.

Wat gebeurt er als de drone zijn connectie verliest? Luister het fragment om erachter te komen:

Wout2day

Je hoort Wout2day iedere maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie