Programma

Dit moet je vooral niet doen tijdens een sollicitatiegesprek

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit moet je vooral niet doen tijdens een sollicitatiegesprek

Acht dingen die je niet moet doen tijdens een sollicitatie; columniste Japke-d. Bouma verzamelde hilarische blunders van mensen en bundelde ze in een column. Frank van 't Hof belt met haar om over het stuk te praten.

Japke-d. Bouma is redactrice en columniste bij NRC. Ze schrijft columns over (kantoor)taal, 'jeukwoorden', werk en carrière. Vorige week schreef ze een nieuwe column over acht blunders tijdens sollicitatiegesprekken. Deze week schreef ze een vervolg met nóg meer blunders. Japke-d vroeg haar lezers en Twittervolgers om sollicitatieblunders in te sturen en daar werd massaal op gereageerd.

Niet weten bij welk bedrijf je solliciteert

"Ik kreeg meer dan zeshonderd blunders, ik denk omdat iedereen solliciteert", vertelt Japke-d. "We hebben allemaal weleens blunders gemaakt, en mensen onthouden dat goed." Het meest bizarre verhaal dat Japke-d. heeft binnengekregen is er niet één, maar zijn vooral verhalen over mensen die (te) eerlijk zijn. "Er was iemand die vertelde over zijn ochtendhumeur dat diep tot in de middag duurt, of iemand die gelijk vroeg naar welke doorgroeimogelijkheden er zijn." Eén van de reacties op haar vraag was zelfs iemand die toegaf niks nieuws te willen leren voor de functie. "Er waren ook wel echt hele domme dingen, zoals mensen die zich niet hadden voorbereid. Mensen die niet weten bij welk bedrijf ze zitten of wat het bedrijf precies doet."

Waarom kun je beter niet eten of drinken voor een sollicitatiegesprek? Luister hieronder het gesprek terug.

The Big Frank Show

Je hoort Frank van 't Hof iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.000 op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie