Programma

20 jaar What's The Story

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 20 jaar What's The Story

Alweer twintig jaar geleden verscheen (What's The Story) Morning Glory?, het tweede album van Oasis. Dit wist je niet over dat befaamde britpopalbum.

Is this the real life?

Het album (What's The Story) Morning Glory? verschijnt in oktober 1995 als opvolger van het een jaar eerder uitgebrachte debuutalbum Definitely Maybe. De tweede plaat van de broers Gallagher wordt opgenomen in dezelfde studio waar twintig jaar eerder 'Bohemian Rhapsody' van Queen wordt gemaakt.

Constant ruzie

Liam en Noel Gallagher staan erom bekend dat ze continu ruzie met elkaar hebben. Dat is tijdens de opnames van (What's The Story) Morning Glory? ook al zo: de broers uit Manchester hadden ruzie over wie de vocalen moest inzingen van de singles 'Wonderwall', 'Don't Look Back In Anger' en 'Champagne Supernova'.

Beter goed gejat...

'Wonderwall' is de enige top 10-notering van Oasis in Nederland, maar het is niet de eerste hit van Oasis in Nederland. Dat was 'Whatever', dat aanvankelijk op geen enkel album te vinden is. Noel Gallagher krijgt het aan de stok met Neil Innes, die beweert dat 'Whatever' wel erg veel lijkt op Innes' 'How Sweet To Be An Idiot'. Gallagher geeft hem gelijk.

Heel stiekem

Nu staan er wel meer nummers op (What's The Story) Morning Glory? die verdacht veel op oudere nummers lijken. Het nummer 'Step Out' wordt zelfs last-minute geschrapt omdat het teveel lijkt op 'Uptight (Everything's Alright)' van Stevie Wonder. Het verschijnt uiteindelijk heel stiekem als B-kant van 'Don't Look Back In Anger'.

Met de opnamebanden over straat

Het album (What's The Story) Morning Glory? wordt geproduceerd door Owen Morris, die eerder al het debuutalbum van Oasis mixt. Hij is op de achtergrond van de hoesfoto van Het album (What's The Story) Morning Glory? te zien, met de mastertapes van dit album onder de arm.

Vrienden op de cd-hoes

De twee mannen voor de voorgrond van de hoesfoto zijn goede vrienden van de broers Gallagher, namelijk BBC-dj Sean Rowley en Brian Cannon, de hoesontwerper zelf. De foto is genomen in Berwick Street in Londen, waar tot enkele jaren geleden veel platenzaakjes zaten.

Behoorlijk hard

De productie van Owen Morris is sinds het verschijnen van het album in 1995 hevig bekritiseerd, omdat de opnames heel luid zijn. Vergeleken met andere cd's uit die periode, klinkt dit album veel harder wanneer je 'm op hetzelfde volume afspeelt als een andere titel. Probeer maar uit. Hieronder een grafische uitbeelding van 'Some Might Say'.

Soundlevels Oasis, 'Some Might Say'.jpg

Ster advertentie
Ster advertentie