Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Steve Harris

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Steve Harris

Deze Gouden Snaar draait om de bassist van een band die je misschien niet dagelijks op NPO Radio 2 voorbij hoort komen, maar die zeker een plekje op dit erepodium verdient. Op veler verzoek eren we in deze aflevering Iron Maidens Steve Harris.

Stephen Percy 'Steve' Harris wordt geboren in Londen en 1956. Hij staat anno 2024 bekend als de oprichter van Iron Maiden en een ongelofelijke geweldenaar op de basgitaar. Maar hij ontwikkelt eigenlijk relatief laat zijn passie voor het instrument. Steve is namelijk nogal druk met voetbal in zijn tienerjaren en speelt bij het Londense West Ham United FC.

Een laatbloeier dus. Maar dat weerhoudt het voetbal- en gitaartalent er niet van een indrukwekkende muzikale carrière neer te zetten. Met een goed oor en creativiteit kun je natuurlijk heel ver komen. Naast bassist, ontpopt Steven zich ook nog eens een componist, schrijver en de producer van het merendeel van de muziek van Iron Maiden.

Ijzeren vingers

Veel metal bassisten spelen met een plectrum, zodat ze snoeihard kunnen raggen over die snaren. Maar niet Steve Harris, want die gebruikt gewoon zijn twee ijzeren vingers. Kenmerkend voor zijn stijl is toch wel ‘the gallop’, ritmes waarin je eigenlijk een soort galopje kunt herkennen, zoals hieronder in Run to the Hills:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steve is op 67-jarige leeftijd nog altijd druk aan het touren met Iron Maiden en met zijn eigen band, British Lion. Steve Harris met die bliksemsnelle ijzeren basvingers, welkom in De Gouden Snaar.

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie