Programma

The Who krijgt in 2000 assistentie van Noel Gallagher op Won't Get Fooled Again

  1. Nieuwschevron right
  2. The Who krijgt in 2000 assistentie van Noel Gallagher op Won't Get Fooled Again

Tijdens een optreden in de Royal Albert Hall in 2000 komen de grootste hits van The Who voorbij. Op een van hun meest legendarische tracks laat de band zich bijstaan door Oasis-gitarist Noel Gallagher.

Onder de naam The Who & Special Guests staat de legendarische Britse band in november 2000 in de Royal Albert Hall in Londen. Met het optreden haalt de band geld op voor de Teenage Cancer Trust. Hierbij heeft The Who de nodige grote namen uitgenodigd, waaronder Paul Weller, Bryan Adams en Eddie Vedder.

Noel Gallagher

Een van de hoogtepunten in het 2,5 uur durende optreden is het gastoptreden van Noel Gallagher, de leadgitarist en songwriter van Oasis, op dat moment een van de grootste bands ter wereld. "Ik werd gevraagd voor een optreden van The Who en wat vrienden in de Albert Hall", vertelt Gallagher later in een interview. "Ze stonden erop dat ik langs zou komen om Won't Get Fooled Again te repeteren. Ik was druk op dat moment, geen idee waarmee, ik was waarschijnlijk schoenen aan het kopen. Ik zei dat ik niet hoefde te repeteren omdat ik het nummer uit m'n hoofd ken, maar zij stonden erop. Dus ik dacht: fucking hell, oké dan."

"Ik was behoorlijk geïrriteerd dat dit moest", vervolgt Gallagher. "Ik repeteer m'n eigen optredens niet eens, laat staan die van iemand anders." En wanneer hij Roger Daltrey en Pete Townshend ontmoet in de oefenruimte, laat de gitarist aan Gallagher weten dat hij de solo's in het nummer voor zijn rekening mag nemen. "Ik speel alleen maar leadgitaar in Oasis omdat de anderen er geen reet van kunnen, niet omdat ik zo goed ben."

Pete Townshend

Uiteindelijk is Gallagher, die tijdens het optreden een opvallend bescheiden indruk maakt, dan ook niet honderd procent tevreden over het optreden. "Ik herinner me dat ik het podium opliep in de Albert Hall en dacht: waar heb ik in godsnaam mee ingestemd? Pete Townshend is een van de beste gitaristen aller tijden en hij vraagt mij om de solo te spelen. Als ik zeg dat ik een middelmatige gitarist ben, geef ik mezelf al veel eer."

Overigens is Gallagher niet de enige bekende gast op het podium tijdens Won't Get Fooled Again. Achter het drumstel zit Zak Starkey, de zoon van Ringo Starr. Hij vervangt de in 1978 overleden The Who-drummer Keith Moon, die op onnavolgbare wijze het origineel inspeelde. Over onnavolgbaar gesproken: let ook op bassist John Entwistle, die een kleine twee jaar na dit optreden zou overlijden.

Bekijk de video van het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Who's Next

Het bijna negen minuten durende Won't Get Fooled Again is de climax van Who's Next, het vijfde album van The Who. De plaat, die beschouwd wordt als een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Britten, verscheen precies vijftig jaar geleden. Andere bekende tracks op Who's Next zijn Baba O'Riley en Behind Blue Eyes.

Won't Get Fooled Again in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 van 2020 is The Who zes keer terug te vinden. Won't Get Fooled Again staat op plek 1665. De hoogste notering is voor Baba O'Riley, dat op 358 staat.

​Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie