Programma

David Bowie (69) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. David Bowie (69) overleden

De Britse zanger David Bowie is op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats. De zanger had kanker.

Blackstar verscheen op 69e verjaardag

Het overlijden van Bowie wordt gemeld op zijn website. Volgens het bericht is het popicoon vredig gestorven na een anderhalf jaar durend gevecht met kanker. Ook wordt gevraagd om Bowie's familie rust te geven tijdens het rouwproces. Afgelopen vrijdag verscheen zijn nieuwe album Blackstar, toen hij zijn 69e verjaardag vierde.

Musical Lazarus

"Het hele album gaat over de dood, hij is er heel die tijd mee bezig geweest", zegt NPO Radio 2-dj en Bowie-fan Hans Schiffers in Ekdom In De Ochtend over Blackstar, dat gebaseerd is op de musical Lazarus. "Hij heeft het geweten." Onlangs opende in het Groninger Museum nog de tentoonstelling David Bowie Is over het leven van de markante popmuzikant.

Kameleon van de popmuziek

De op 8 januari 1947 geboren David Jones werd ook wel de 'kameleon van de popmuziek' genoemd, omdat hij op artistiek vlak telkens iets nieuws probeerde. Na enkele geflopte singles in de tweede helft van de jaren 60 kreeg hij onder de artiestennaam David Bowie voet aan de grond met de single 'Space Oddity', zijn eerste hit in 1969.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het volgende decennium ontpopte Bowie zich tot de vaandeldrager van de glam- en artrock met zijn alter ego Ziggy Stardust. Hij werkte nauw samen met Iggy Pop en Lou Reed in die periode. Aan het einde van de jaren 70 maakte hij in Berlijn een drietal albums (Low, "Heroes", Lodger) met producers Brian Eno en Tony Visconti.

Ook in de jaren 80 hield David Bowie zich staande tussen megasterren als Michael Jackson, Madonna, Prince en Bruce Springsteen met het door Nile Rodgers geproduceerde popalbum Let's Dance en de hitduetten 'Tonight' met Tina Turner, 'Under Pressure' met Queen en 'Dancing In The Street' met Mick Jagger. Zijn muziek werd in de de 90s weer wat grimmiger met experimenten met elektronische muziek als techno en drum-'n'-bass.

Na een radiostilte van zo'n tien jaar keerde Bowie in 2013 terug met het het album The Next Day, waarna er ook geruchten gingen dat Bowie misschien weer zou touren. "Hij is er vrij zeker van dat hij nooit meer live optreedt", zei Tony Visconti tegen het Britse muziektijdschrift NME. Het laatste optreden van Bowie was tien jaar geleden. In juni 2004 was hij voor het laatst in Nederland te zien, in de Amsterdam Arena.

NPO Radio 2 eert David Bowie
Maandag 11 januari, met elk uur muziek van de popster

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie