Programma

Wat de echte betekenis is van Over De Muur van Klein Orkest

foto: Still YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat de echte betekenis is van Over De Muur van Klein Orkest

Harrie Jekkers van Klein Orkest vertelt het verhaal achter Over De Muur in deze Top 2000 a gogo. Veel mensen vergissen zich in de betekenis van het nummer, Jekkers legt uit wat het nummer echt betekent.

Gitarist en zanger van Klein Orkest, Harrie Jekkers, keert terug naar de plek die de aanleiding voor het nummer heeft gevormd. In 1983 vindt er een vredesdemonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. "Wij zijn destijds gevraagd om daar een lied voor te schrijven. We kregen marsmuziek thuisgestuurd", vertelt Jekkers. "Ik zei: 'Hier heb ik geen zin in'. Toen hebben wij zelf een nummer gemaakt waarvan wij vonden dat het mooi paste bij de gelegenheid. Dat werd Over De Muur." Ze spelen Over De Muur tijdens hun optreden op het Malieveld voor driehonderdduizend mensen. "Dat is zelfs Mick Jagger nog nooit gebeurd, geloof ik."

De betekenis van Over De Muur

Harrie Jekkers legt uit dat mensen vaak denken Over De Muur een hele andere betekenis heeft: "Iedereen zegt altijd dat het een links actielied is, maar dat is niet zo. Het is een beschrijving van de twee systemen die de wereld toen beheersten. Het refrein staat als een muur tussen de tekst over West- en Oost-Berlijn in." In die periode is hij veel in Berlijn te vinden. "Toen ik een keer bij het controlepunt bij de muur stond en ik gecontroleerd werd, kwam er een hond aan", vertelt de zanger. "Die liep gewoon tussen de benen van iedereen door het andere gedeelte van de stad in. Zo'n hond, dat gelooft niemand als je daar over gaat zingen. Maar vogels staan ook voor vrijheid en vliegen, dus dat beeld heb ik als zodanig gebruikt."

'Niet verkeerd gedaan'

Het nummer heeft de Klein Orkest-frontman veel opgeleverd: "Auto's en dure pakken interesseren me vrij weinig. Maar dat je kunt doen wat je wilt, dat je nooit iets verplicht hoeft te doen. Dat is wat geld is, dat is vrijheid. Het nummer heeft me veel vrijheid gebracht." Jekkers raakt nog elke keer ontroerd als hij het nummer speelt. "Ik vind mezelf niet zo'n hele bijzondere grote artiest. Dat het dan toevallig gelukt is in je leven om zoiets moois te maken wat door zoveel mensen mooi gevonden wordt. Als ik het dan zo speel denk ik weer: niet verkeerd gedaan."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over Over De Muur hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Koninklijke 500

Over De Muur van Klein Orkest staat op plek 3 in De Koninklijke 500.

Ster advertentie
Ster advertentie