Programma

Hoe komen muziekgenres als ‘disco’ en ‘jazz’ aan hun naam?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe komen muziekgenres als ‘disco’ en ‘jazz’ aan hun naam?

Waar hebben muziekgenres als disco, soul, jazz en rock ’n roll hun namen aan te danken? Emmely vraagt het aan collega en muziekjournalist Leo Blokhuis.

Zijn genre-namen door een willekeurig persoon bedacht of zit er bijvoorbeeld een bedrijf achter? Leo legt uit: "Er is geen merkenbureau voor namen, dat zeker niet. Over het algemeen komen de namen bij journalisten en dj’s vandaan." Terwijl artiesten zichzelf juist het liefst als uniek zien, vinden dj’s en journalisten het fijn om muziek in hokjes te kunnen plaatsen.

Discotheken

Zo was er een journalist, Vince Aletti, wie het opviel dat er in de jaren zeventig gelegenheden ontstonden waar muziek op hetzelfde volume gedraaid werd als het niveau van live muziek. Dat waren de discotheken. Leo: "In tegenstelling tot live muziek had je ook 'discotheque music' en hij noemde dat 'Discotheque Rock' in een artikel. Dat is verkort naar disco en daar komt die naam vandaan."

Van populaire parfum naar jazz

"Jazz is ontstaan in New Orleans en daar had je The Red Light District. In die tijd kwam de parfum op en een hele populaire parfum was de 'Jasmine Perfume'. Dat was wat er in die kringen veel gebruikt werd", legt Leo uit. In dit Red Light District waren ook de eerste jazzmuzikanten te vinden. De muziek is dus vernoemd naar de veelgebruikte 'Jasmine Perfume'.

Benieuwd waar de termen 'rock 'n roll' en 'soul' vandaan komen? Bekijk hieronder het hele interview:

Bureau de Wilt

Je hoort Bureau De Wilt iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie