Programma
BNNVARA

Luisteraar Ruud was een pester: "Nooit te laat om sorry te zeggen"

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Luisteraar Ruud was een pester: "Nooit te laat om sorry te zeggen"

De Week Tegen Pesten maakt veel los bij NPO Radio 2 luisteraars. Zo ook bij Ruud, die zich niet kon vinden in de woorden dat pesters soms zelf niet weten dat ze pesten. "Ik wist dondersgoed dat ik een pestkop was", vertelt hij in Jan-Willem Start Op.

Op de middelbare school pestte luisteraar Ruud altijd dezelfde jongen. "Hij was nogal licht ontvlambaar en je kon hem snel opnaaien, dat was toentertijd natuurlijk hartstikke leuk", vertelt Ruud. De jongen werd agressief en het was de truc om hem zo snel mogelijk op de kast te krijgen. "Als je dat voor elkaar kreeg, moest natuurlijk iedereen lachen en dan was je de man."

'Grote lul geweest in zijn jeugd'

Pas jaren later bood Ruud zijn excuses aan. Op de middelbare school durfde hij dat niet zo goed. "Je bent natuurlijk zelf ook een beetje bang om gepest te worden. En je bent in de veilige zone als je iemand pest", legt Ruud uit. In een mail vertelde Ruud de jongen die hij vroeger pestte dat hij een grote lul is geweest in zijn jeugd en dat hij er spijt van heeft. Het duurde even voor Ruud reactie kreeg. "Uiteindelijk heeft hij mijn excuses aanvaard, gelukkig. En hij nam het zelf ook meer de leraren kwalijk dan de leerlingen."

Met zijn verhaal hoopt Ruud anderen te inspireren. Want, zo zegt hij zelf: "Het is nooit te laat om sorry te zeggen."


Beluister het hele gesprek hieronder:

Luisteraar Ruud was zelf pester: "Het is nooit te laat om sorry te zeggen"

Wat doet pesten met je? NPO Kennis zocht het voor je uit. Lees hier.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie