Programma
KRO-NCRV

Vlaams ziekenhuis start bezoekuur voor huisdieren

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vlaams ziekenhuis start bezoekuur voor huisdieren

De wetenschap bewees het eerder al: huisdieren kunnen een positief effect hebben op je gezondheid. En in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden nemen ze nu de proef op de som. Het ziekenhuis opent deze zomer een huisdierenpaviljoen, waar baasjes en huisdieren herenigd worden.

In Het Oor Wil Ook Wat belt Emmely met psychologe Nele Kerkhofs. Zij werkt in het ziekenhuis en merkt dat veel patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis hun huisdier missen. Andersom maken patiënten zich zorgen dat de dieren ook hun baasjes missen, vertelt de psycholoog. "We dachten: daar moeten we toch eens iets mee doen." Kerkhofs stapt daarom samen met collega’s naar de directie van het ziekenhuis, die het plan unaniem goedkeurt.

'Een traantje gelaten'

Inmiddels is het idee werkelijkheid geworden. "We hebben bij ons in het ziekenhuis een paviljoen gebouwd, waar patiënten hun huisdier op bezoek kunnen laten komen om een fijn moment te beleven en om hun dag beter te maken", legt Kerkhofs uit.

Het verschil voor en na een bezoekje van de harige bezoekers is goed merkbaar. "Afgelopen woensdag was er bijvoorbeeld een patiënt die al 2 weken in het ziekenhuis lag en normaal gesproken 3 keer per dag met de hond gaat wandelen. Nu zag hij de hond en had hij een traantje gelaten." En de dochter zei na 5 minuten: "Amai, onze papa heeft na 5 minuten al meer verteld dan de afgelopen 2 weken samen."" De man was zelfs zo opgewekt door het bezoek van zijn trouwe viervoeter, dat hij probeerde meer water te drinken om wat beter te herstellen. "De wetenschap heeft dat al wel bewezen, dat het stressverlagend en zelfs bloeddrukverlagend werkt. Maar wij gaan het in de praktijk echt wel vaak mogen aanschouwen en daar kijken we echt enorm naar uit."

Benieuwd naar het hele gesprek met Nele Kerkhofs? Luister hieronder het fragment terug:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie