Programma

Kan je beter je handen wassen met zeep of desinfecterende gel?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je beter je handen wassen met zeep of desinfecterende gel?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

In Mark Ruttes toespraak op 16 maart heeft hij het over 'groepsimmuniteit'. Dit betekent dat mensen die het virus hebben gehad, daarna immuun zijn en als het ware een beschermende muur opbouwen. Sommige mensen krijgen echter te maken met weinig symptomen en weten daardoor niet of ze het virus te pakken hebben gehad. Maar hoe kunnen we die groepsimmuniteit dan opbouwen?

Langetermijnoplossing

Op dit moment zitten we volgens Diederik nog lang niet in deze situatie. "Rutte heeft het over een langetermijnoplossing. Als we nu alles op lockdown gooien en slechts een paar mensen het virus hebben gehad, moeten we ons hele leven bang blijven. Zo ver zijn we gelukkig nog niet", vertelt Jekel. We moeten voorkomen dat ziekenhuizen in een net zo verschrikkelijke situatie komen als in Italië en Frankrijk. Als we dit probleem onder controle hebben kan er volgens Diederik eventueel worden nagedacht over het besmetten van mensen. De vraag is alleen, hoe moeten we dat virus aanbieden? Diederik legt uit: "Daarvoor moet nog heel veel worden uitgezocht. Er moeten manieren worden uitgeprobeerd, denk bijvoorbeeld aan een pilletje die via de neus wordt toegebracht. Die tijd is echter nog niet rijp nu."

Waarom adviseren doktoren paracetamol en niet ibuprofen?

Het gerucht gaat rond dat je beter paracetamol kan slikken bij coronaklachten dan ibuprofen. Diederik: "Ibuprofen zou ervoor zorgen dat de besmetting erger wordt en het virus makkelijker naar binnen komt, maar dat is wetenschappelijk nog een hypothese. Dat moet nog beter getest worden." Voor nu zegt Diederik dat je beter paracetamol kan slikken, omdat dit überhaupt beter werkt tegen koorts. Maar daarbij wil Diederik wel zeggen: "Ik ben zeker geen arts, dus vraag vooral raad aan je huisarts of een medisch specialist."

Handen wassen

Volgens Diederik is water en zeep altijd beter als je het hebt over handen. Als je 20 seconden je handen goed wast met zeep, breekt er een soort vetlaagje af. Ziekmakende bacteriën worden dan gedood. "Als je in de auto zit, heb je natuurlijk geen water, dus dan is desinfecterende gel altijd beter dan niks."

Wil je de uitgebreide antwoorden nog eens terughoren? Beluister het interview hieronder:

Diederik Jekel beantwoordt: "Betekent groepsimmuniteit dat we mensen met opzet gaan besmetten?"

NPO Radio 2 app

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie