Programma

Rufus Wainwright verwerkt afkeer tegen Amerika in 'Going To A Town'

  1. Nieuwschevron right
  2. Rufus Wainwright verwerkt afkeer tegen Amerika in 'Going To A Town'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo neemt Rufus Wainwright ons mee naar New York. Daar vertelt hij ons het verhaal achter zijn hit ‘Going To A Town’.

In de tijd dat Amerika Irak binnenviel verhuisde Rufus naar Berlijn. Hij wilde op een plek zijn die totale verwoesting al had meegemaakt. Hij trok in bij zijn huidige man Jorn Weisbrodt. Het is daar dat hij 'Going To A Town' schreef. "Ik wilde naar Berlijn om iets hips te maken, iets als 'Underground' van David Bowie of iets soortgelijks van wat Lou Reed maakte." Maar dat liep totaal anders. "Ik begon te luisteren naar een Judy Garland-plaat uit 1961. Ik was kapot van alle gebeurtenissen in de VS en was woedend. Garland liet mij denken dat Amerika ook geweldig kon zijn." Zijn grootste inspiratie was Mina, de Italiaanse popster. "Ik wilde een soort Italiaans melodrama creëren, maar eentje die wel werkte." Zo ontstond 'Going To A Town', de eerste single van het album Release The Stars.

'I am so tired of America'

Destijds schreef Rufus het nummer als protestlied tegen George W. Bush, die volgens hem veel schade toebracht aan de VS. Dat is terug te horen in de belangrijkste regel: 'I am so tired of you America'. Maar volgens hem is die problematiek er nu nog steeds vanwege de huidige president Trump. "Hij wakkert expres problematiek aan. Daardoor raken mensen verward en zien ze niet meer helder wat er echt speelt", aldus Rufus. "We zijn Amerika allemaal beu, zelfs Trump-aanhangers zijn er klaar mee. Die man is gewoon geschift en sleurt iedereen met zich mee." Toen hij president werd, las Rufus ergens dat als er een gek aan de macht komt, hij altijd als laatste overblijft. "Een krankzinnige weet je altijd een rad voor ogen te draaien. Niemand is bestand tegen waanzin en Trump is zo krankzinnig dat hij als laatste wil overblijven. Dus pas maar op."

Wat is de reden achter deze Amerika-haat? Bekijk de hele aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland

Op 13 juli 2020 komt Wainwright naar Nederland voor een show in het Amsterdamse Bostheater in Amstelveen.

Top 2000 a gogo

Je ziet iedere donderdag een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo op YouTube.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie