Programma
PowNed

Dr. Felicia over de verkoop van medicijnen in supermarkten

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dr. Felicia over de verkoop van medicijnen in supermarkten

De Tweede Kamer boog zich woensdag over een nieuw wetsvoorstel dat de supermarkten hebben ingediend. Ze pleiten voor een wet die bepaalt dat medicijnen op een plek zonder drogist kunnen worden verkocht. Ruud belt tijdens De Wild In De Middag met dokter Felicia die uitlegt wat de gevolgen hiervan zijn.

Medicijnen mogen op dit moment alleen nog worden verkocht op plekken waar een gediplomeerd drogist aanwezig is. Het kabinet wil dit gaan veranderen, straks mag die hulp ook digitaal aangeboden worden. Dokter Felicia legt uit waarom dit wetsvoorstel wordt ingediend. “Het gaat om de medicijnen die we nu gewoon in de supermarkt kunnen krijgen zoals paracetamol, hoestdrank en keelspray. In een supermarkt is het verplicht dat er een gekwalificeerd drogist aanwezig is, maar die wordt zeer sporadisch om hulp gevraagd”, vertelt dokter Felicia

Met het wetvoorstel is het voor bouwmarkten en tankstations straks ook mogelijk om deze medicijne te verkopen. Dokter Felicia legt uit waarom deze bedrijven dat zouden willen. “Het is puur verkoop, daar zit natuurlijk ook altijd een commercieel verhaal achter. Het is niet per se dat een bouwmarkt dit wil, het is meer dat de supermarkten zeggen dat ze heel veel kosten kwijt zijn aan een gekwalificeerd iemand die nooit om hulp wordt gevraagd. Ik snap dus heel goed dat supermarkten dit willen.”

Serieuzere medicijnen en gezondheidsproblemen

Volgens dokter Felicia is het wel belangrijk dat we de apotheek niet links laten liggen. “Als je wat serieuzere medicijnen nodig hebt of gezondheidsproblemen hebt, is de apotheek wel de plaats waar je moet zijn. Je moet dan altijd daar de vraag stellen of je dingen met elkaar kan combineren. Als je echt voor de paracetamol komt is het wel fijn dat dat op veel plekken te krijgen is .”

Benieuwd wat er dan voor jou gaat veranderen? Bekijk het fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie