Programma

Hoogleraar Mark Deuze: 'Journalistiek zit gevangen in eigen idealen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Mark Deuze: 'Journalistiek zit gevangen in eigen idealen'

Deze week in de podcast Op z'n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman als gast prof. dr. Mark Deuze, hoogleraar Mediazaken aan de Universiteit van Amsterdam, om te praten over de hedendaagse media.

Want daar mankeert volgens sommige mensen toch het een en ander wel aan. Waarom is het zo, zo vraagt Marianne Zwagerman zich af, dat de media tegenwoordig klakkeloos allerlei alarmerende berichten overnemen terwijl de onderliggende data iets anders laten zien? En waarom worden in praatprogramma's allerlei mensen aan het woord gelaten terwijl je weet dat zij er belang bij hebben om niet de hele waarheid te vertellen? "Je ziet dat er allerlei mechanismen aan het werk zijn bij de journalistiek die het uitvoeren van hun idealen, namelijk uitleggen wat in de wereld gebeurt, lastig maken" zo vertelt Deuze. "Als het over Pfizer gaat dat belasting zou ontduiken, dan nodigen we de directeur van Pfizer uit in een praatprogramma. Dat is een journalistiek een-tweetje."

Goede onderzoeksjournalistiek

Er wordt in de media weinig aandacht besteed aan goede onderzoeksjournalistiek. "Redacties zijn een stuk kleiner dan vroeger en zij moeten veel meer werk doen: website bijhouden, apps laten vol lopen. De journalistiek komt uit een donkere periode met bezuinigen en wat werd er als eerste wegbezuinigd? De wetenschapsredacties. Mensen die data kunnen analyseren en begrijpen, die zijn verdwenen of werken als zzp'er."

Daar komt volgens Deuze nog bij dat journalisten vinden dat zij moeten beschrijven wat er allemaal niet deugt in de samenleving: "Kijk de berichten er maar eens op na: er wordt je constant verteld hoe het niet moet. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zijn die zich niet gezien voelen of zich afvragen waarom we niet meer standpunten zien. Journalistiek zegt misschien wel terecht dat dit niet hun functie is. Dat is lastig te rijmen met die andere functie, dat ze kritisch moeten zijn en tegengeluid moet laten horen."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#18 - OP Z'N KOP! Met Mark Deuze - Op z’n Kop!

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie