Programma

Waarom kun je bijna nergens 5-eurobiljetten pinnen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kun je bijna nergens 5-eurobiljetten pinnen?

Het is in Nederland bijna onmogelijk om 5-eurobiljetten te pinnen. Maar waarom eigenlijk? Bureau de Wilt gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Om achter het antwoord op deze vraag te komen, schakelt Emmely de hulp in van Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. Hij vertelt dat deze keuze al werd gemaakt bij het invoeren van de euro. Dit werd destijds afgesproken tussen winkeliers en banken. Berend Jan: "Winkeliers vinden het 5-eurobiljet vervelend en het neemt veel ruimte in beslag in de geldautomaat. Banken gebruiken liever grotere papierus, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de automaat en deze minder snel leegraakt."

Voordelig

Het kan af en toe best fijn zijn om vijf euro in je portemonnee te dragen om kleinere bedragen te betalen, maar volgens Berend Jan doe je daar niemand een plezier mee: "Winkeliers hebben veel liever dat je pint. Dat is voor hen gemakkelijker." Berend Jan vertelt dat er in Nederland over het algemeen ontzettend weinig met contant wordt betaald. We zijn volgens hem een zakelijk volk en daarnaast is pinnen een stuk voordeliger voor zowel de winkelier als de samenleving. Er zijn in Nederland dan ook nog maar zo'n dertig geldautomaten waar je 5-eurobiljetten uit kunt halen.

Wordt Nederland ooit helemaal cashloos? Beluister het hele interview hieronder:

Waarom kun je nergens 5 euro biljetten pinnen?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie