Programma

Het verhaal achter 'Respect'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Respect'

"Ooo, your kisses, sweeter than honey. And guess what? So is my money!" In 1967 brengt Aretha Franklin haar versie uit van 'Respect'.

Drie Valentijncovers

Aretha Franklin nam 'Respect' op dezelfde dag op als 'Drown in My Own Tears' van Ray Charles en 'A Change Is Gonna Come' van Sam Cooke. Je zou kunnen zeggen dat Valentijnsdag 1967 een mooie coverdag was voor Aretha Franklin, want naast deze twee grootheden nam ze ook haar versie op van 'Respect' van Otis Redding. De tracks verschenen op haar album I Never Loved a Man the Way I Love You en die drie covers hebben Franklin geen windeieren gelegd.

Wanneer je thuiskomt

Terwijl Otis ook al redelijk wat succes oogstte met 'Respect' in 1965. Hij schreef de track in een dag, de groovy arrangementen kostten hem slechts twintig minuten. Vlak voor zijn dood in 1967 zei hij nog dat 'Respect' één van zijn lievelingsnummers was, zowel om de catchy melodielijn als om de tekst.

Iedereen wil een beetje respect als hij thuiskomt, toch? Otis riep in zijn versie op om vrouwen veel meer te respecteren, terwijl Aretha juist om meer respect vraagt van haar vrijer, aangezien zij voor brood op de plank zorgde.

Vrouwelijke touch

Otis had hij bij het opnemen van zijn versie in 1965 de beschikking over onder andere Isaac Hayes, William Bell en gitarist Steve 'The Colonel' Cropper. Aretha, die zelf met het idee kwam om het nummer te coveren, had zo haar eigen ideeën over het nummer.

Zij als gospelartieste kon het niet verkroppen dat het nummer van Otis een koortje noch een bridge had. Dus ging ze aan de slag. De toetsen nam ze voor haar eigen rekening, ze voegde de tekst 'Sock it To Me' toe en haar zus Carolyn werd ingevlogen voor het achtergrondkoor.

Breng haar naar de brug

Bij gebrek aan Isaac Hayes en The Colonel nam Aretha de Muscle Shoals Rhythm Section in de arm om de arrangementen te spelen. Voor bij wie niet meteen een belletje gaat rinkelen, dit vier man sterke combo werkte ook samen met Wilson Pickett, Paul Simon, Bob Seger en The Staple Singers.

Die bridge moest er natuurlijk ook nog komen en daar had Aretha een puik plan voor. Een dag eerder namen Sam & Dave namelijk 'When Something Is Wrong With My Baby' op en de saxsolo van King Curtis uit die track achtte miss Franklin geschikt voor haar 'Respect'. En zo geschiedde.

'Sock it to me!'

Dat 'Sock it To Me' wat Aretha toevoegde ging nog een eigen leven leiden. Overigens voegde zuslief Carolyn de regel 'Take care, TCB' toe, waar TCB voor 'Taking Care Of Business' staat. Maar dat 'Sock it To Me' werd een uitspraak op zich.

Luister hieronder naar Aretha's versie van 'Respect':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOP 2000

Aretha Franklins versie van 'Respect' was in de laatste editie van de Top 2000 terug te vinden op plaats 842.


Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie