Programma

Word je dik van licht in de nacht?

  1. Nieuwschevron right
  2. Word je dik van licht in de nacht?

Telefoon-, laptop- en televisieschermen. Je wordt er echt dik van! Gerard praat erover met Rosa van den Berg, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hoe zit het nou precies?

Nachtlampjes

"Helaas, het is echt waar! Volgens het onderzoek worden we door onze moderne levenstijl veel blootgesteld aan kunstmatig licht. Dat lijkt effect te hebben op het lichaam", vertelt Van den Berg. "Dat licht kan een nachtlampje zijn of het scherm van een van je apparaten."

Voor de gek houden

Van den Berg legt uit dat we ons lichaam eigenlijk voor de gek houden. "Als we ons licht de hele nacht aanlaten, denkt het lichaam dat het zomer is. Vervolgens slaat het lichaam vet op voor de winter, maar dat is helemaal niet nodig. Dat is de reden dat je dikker wordt van licht."

Luister het gesprek met Rosa van den Berg hieronder:

Van licht in het donker word je dik

Middagdutjes

Slapen met kunstmatig licht maakt dik, maar hoe zit dat dan met een dutje in de middag? "Er is ook een onderzoek geweest dat aantoont dat je slaapkwaliteit achteruit gaat met slapen tussen de middag. Slechtere slaapkwaliteit zorgt weer voor slechtere nachtrust en dat laatste maakt weer dik", vertelt Rosa van den Berg.

Ekdom in de Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie