Programma

Nederlandse discoband Fox The Fox ging internationaal dankzij George Michael

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse discoband Fox The Fox ging internationaal dankzij George Michael

De wereld van Sylvia Musmin staat in 1984 heel even op zijn kop wanneer ze een internationale hit scoort als zangeres van de Nederlandse discoband Fox The Fox. Ze vertelt erover in Top 2000 a gogo.

Al op jonge leeftijd is Sylvia Musmin professioneel bezig met dansen, net op het moment dat de discorage overwaait naar Nederland. Daarna is ze werkzaam in de modewereld, maar dat verveelt haar al snel. In Duitsland ontmoet ze de Nederlandse muzikant Berth Tamaela, die haar overhaalt ‘iets met muziek te doen’. Enige tijd later wordt Fox The Fox opgericht. De single Flirting And Showing behaalt in 1983 nipt de hitparade. Een jaar later is Precious Little Diamond een flinke hit.

Wham! Bam!

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Musmin hoe ze de songtekst van Precious Little Diamond schreef aan de keukentafel, niet wetende dat de song haar later heel Europa over zou voeren. "George Michael moest optreden in een tv-show in Engeland en in de pauze werd een tapeje gedraaid met muziek", vertelt de voormalig zangeres. "Wie heeft dit geschreven?", vroeg hij zich af. "Het toeval wil dat iemand van (platenfirma) CBS er ook was. George Michael vindt het goed, dus we moeten het uitbrengen. En ineens was daar het succes."

Connectie met Madonna

De single wordt een hit in Frankrijk, Italië, België en Duitsland, waar het de vijfde plek behaalt. Daarnaast verschijnt Precious Little Diamond in Groot-Brittannië, Portugal, Australië, Bolivia, Zuid-Afrika en de VS. In de discotheken is vaak de remix te horen van Shep Pettibone, bekend van zijn werk met Madonna. Na twee albums is het klaar met Fox The Fox, mede vanwege de plankenkoorts van Musmin. "Tijdens optredens kon ik best onzeker worden", onthult ze.

Carrièreswitch

Hoewel Sylvia Musmin de muziekbusiness achter zich laat, is de wereld haar discokraker nog niet vergeten. In 2013 gebruikt R&B-zanger The Weeknd een sample van Precious Little Diamond in zijn nummer Wanderlust, op het album Kiss Land. De zangeres zelf is ondertussen iets heel anders gaan doen. "Mijn moeder zei: 'Je moet iets met je handen doen'", lacht ze. "Ik heb toen allerlei studies gedaan met het geld dat ik verdiend heb met Fox The Fox."

Wat haar uiteindelijke beroep is geworden, zie je in deze aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie