Programma
EO

'Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen': De Deurzakkers over hun grootste carnavalskraker

foto: YouTube-screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen': De Deurzakkers over hun grootste carnavalskraker

Het nummer is met carnaval vaste prik in iedere kroeg of feesttent: Het feest kan beginnen! van De Deurzakkers. In Tekstuele Voorlichting bij Martine in de Middag vertelt zanger Willem van Schijndel over het ontstaan van de carnavalskraker.

Iedere carnavalsvierder kent de tekst van buiten: 'Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen, we gaan er tegenaan.' Wat dan weer weinig mensen weten, is dat die tekst toe te schrijven is aan de vrouw van zanger Clemens van Bracht. "Het liedje is geschreven in 1984", zegt Willem van Schijndel, die het duo compleet maakt. "Clemens en ik, De Deurzakkers, waren toen al actief met allerlei liedjes bedenken. Toen was het Roeleke Maijers, de vrouw van Clemens, die belde. Ze zei: 'Ik heb 'm, ik heb 'm, ik heb 'm!' En toen zong ze door de telefoon: 'Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen.' Toen vielen wij van onze stoel af en hebben we het verder uit laten werken door componist Ad Kraamer."

'Herkenning is belangrijk'

Voor de rest van de tekst lieten De Deurzakkers zich inspireren door een bekend kinderliedje. "Herkenning is belangrijk, zoals het liedje 'We gaan nog niet naar huis, nog lange niet, want moeder is niet thuis.'" In Het feest kan beginnen! zingen Van Schijndel en Van Bracht dan ook 'En we gaan nog niet naar huis, want ons moeder is niet thuis.' Van Schijndel: "Het is een heel catchy spreukje, iedereen kent het."

Deurzakker Willem van Schijndel over Het feest kan beginnen!

Video niet beschikbaar

'Als we maar kunnen feesten'

Opvallend genoeg is het lied niet louter feest, maar zingen de twee ook over teleurstelling: 'We doen aan elk concours mee, maar winnen nooit een prijs', luidt de tekst. "Dat is toevallig zo. Je had het ook anders kunnen zeggen, maar zo bedenkt de schrijver het. Als we maar kunnen feesten, dat is 100% zoals het is."

En als Van Schijndel moet kiezen tussen dansen, hossen en springen, zoals De Deurzakkers in het lied zingen, dan is die keuze snel gemaakt: "Hossen, klaar! Carnaval is hossen. Achter elkaar lopen en dan hossen op de muziek!"

Martine in de Middag

Martine ten Klooster hoor je elke zondagmiddag met het muziekprogramma Martine In De Middag van 16.00 tot 18.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie