Programma

Eddy Ouwens won twee keer het Songfestival: 'Als ik het geheim wist had ik nu in Rotterdam gezeten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Eddy Ouwens won twee keer het Songfestival: 'Als ik het geheim wist had ik nu in Rotterdam gezeten'

Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje staan elk jaar in de finale, maar lang niet altijd met een goed nummer. Ruben zoekt in de De Officiële Songfestival Podcast uit hoe die landen aan een finaleplek komen.

Platenproducer Eddy Ouwens vertelt Lammert verder het geheim van een songfestivaloverwinning en One'sy en Bart staan stil bij de deelname van Linda Wagenmakers.

Nederlands tintje

Platenproducer Eddy Ouwens is de enige Nederlander die twee keer betrokken was bij een overwinning van het Eurovisie Songfestival. De eerste keer in 1975 met de band Teach-in, waar hij manager van was en de tweede keer 10 jaar later, in 1985 met de Bobbysocks, die destijds voor Noorwegen wonnen met Let it Swing. Ouwens vertelt in de Officiële Songfestival Podcast dat er een behoorlijk Nederlands tintje aan die Noorse overwinning zat. Zo kregen de zangeressen in Nederland choreografie les van Donald Jones en bedacht Ouwens een opvallende marketingstunt. Hij besloot dat de delegatie zich niet zoals gewoonlijk presenteerde in een luxe hotel, maar in een lokaal filiaal van de McDonalds in Göteborg, waar het Songfestival in 1985 werd opgenomen. Hij liet ze daar bovendien optreden met de winnaars van het jaar ervoor. Met succes, want iedereen schreef er destijds over. Niet slecht voor een land dat tot dan toe weinig aandacht kreeg omdat het altijd in de onderste regionen belandde. Ouwens kreeg door dat het in 1985 echter weleens anders zou kunnen lopen.

'Het was een gok'

“Op de generale repetitie wist ik het ineens. Ik zag al die liedjes voorbijkomen en toen dacht ik, shit, die gaan winnen!” Snel koopt hij ter plekke vlak voor het optreden bij de directeur van de verbaasde platenmaatschappij de wereldwijde rechten van het nummer. “Voor 50.000 gulden. “Het was een gok. Maar ik wist het zeker dat ze gingen winnen”. Een dat had vooral ook met de spontaniteit en uitstraling van de zangeressen te maken. “Ik heb dit ook tegen Teach-in gezegd en dat zei ik ook tegen Hannah en Elizabeth van de Bobbysocks: 'Drie minuten! Alles geven! Bam!’. Dat met elkaar, met een steengoed liedje, dat heeft gewonnen denk ik”. Is dat dan het geheim van een Songfestival overwinning? “Nou, als ik het geheim wist dan had ik nu in Rotterdam gezeten”, zegt Ouwens lachend. Het hele interview met Eddy Ouwens is te beluisteren in de vijfde aflevering van de Officiële Songfestival Podcast.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#5 - The Big Five - De Officiële Songfestival Podcast

Heb je een vraag over het Songfestival? Stel 'm via songfestivalpodcast@avrotros.nl of 035-6715700.

Hoe te beluisteren?

De Officiële Songfestival Podcast is elke woensdag te beluisteren op onze podcastpagina. Van 10 tot 23 mei is deze dagelijks te beluisteren.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie