Programma
KRO-NCRV

Paul McCartney begon noodgedwongen als bassist voor The Beatles

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul McCartney begon noodgedwongen als bassist voor The Beatles

Het Oor Wil Ook Wat gaat op zoek naar ’s werelds beste bassisten. Met deze week bassist Paul McCartney, als Beatles-lid mag hij natuurlijk niet ontbreken in De Gouden Snaar.

Paul McCartney is geboren in 1942 in het Britse Liverpool. McCartney is al vroeg bezig met muziek en leert zichzelf in zijn tienerjaren al gitaar en piano te spelen. Hij begint zijn muzikale carrière in 1957 wanneer hij lid wordt van Lennons groep The Quarrymen, die in 1960 uitgroeit tot The Beatles.

In eerste instantie speelt Paul dan nog geen bas, maar in 1961 pakt McCartney noodgedwongen de bas op als bassist Stuart Sutcliffe net voor de doorbraak uit The Beatles stapt. In eerste instantie was dat geen gewilde rol in de band. Toch neemt McCartney de bas voor zijn rekening en laat hij zich inspireren door de legendarische motown-bassist James Jamerson. Met succes, want Paul groeit uit tot een invloedrijke bassist met een kenmerkend basspel. Zo is zijn basgeluid te herkennen aan drie kenmerken: contrast, tegenmelodie en strategische drukte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elvis Presley

Samen met Beatles-leden Ringo Starr, John Lennon en George Harrison stond Paul eens op de stoep bij Elvis. Waarna een gesprek over McCartneys basspel volgde.

Meer over dat gesprek hoor je in het fragment hieronder:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie