Programma

Hoe 'The Look' uiteindelijk Roxettes grote doorbraak wordt

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'The Look' uiteindelijk Roxettes grote doorbraak wordt

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Roxette-zanger Per Gessle over de totstandkoming van ‘The Look’ en hun internationale doorbraak.

Per neemt ons mee naar de oude EMI studio in Stockholm waar ‘The Look’ wordt opgenomen. Het nummer is eigenlijk een uitprobeersel van Per op zijn destijds nieuwe synthesizer. “Ons eerste album Pearls of Passion maakten we als band. Het klonk goed, maar gedateerd." Per zocht een meer geprogrammeerde en digitale sound, maar dat gaf wrijving met de producer. Geluk bij een ongeluk; hun technicus brak zijn been. "Zijn vervanger was een kei met computers. Samen met hem en uiteindelijk ook onze producer Clarence, trokken we Roxette de muziekwereld in. Ik kocht een nieuwe synthesizer en om dat apparaat onder de knie te krijgen schreef ik ‘The Look’.”

Internationale doorbraak

Na jarenlang succes in Zweden breekt Roxette in 1989 eindelijk internationaal door met 'The Look'. “In de zomer van 1988 kwam er een Amerikaanse uitwisselingsstudent naar Zweden, die fan van ons werd. Zijn favoriete radiozender KDWB had een programma waarin luisteraars verzoeknummers konden aanvragen en daarvoor zelf platen konden achterlaten. Hij gaf ons album Look Sharp!, maar na weken daar te liggen, ging hij hem maar weer ophalen. Op dat moment stond de programmadirecteur toevallig bij de balie. Hij vond het een mooie hoes en vroeg of het een goede plaat was. Waarop onze fan antwoordde: "Ja, fantastisch." De programmadirecteur luisterde naar de eerste track; dat was ‘The Look’. Hij vond het geweldig en draaide het op de radio."

Single

Per wilde het nummer eigenlijk niet als single uitbrengen. In 'The Look' zong hij namelijk, maar doorgaans was Marie de zangeres in Roxette. Per schreef vooral nummers. Toen het nummer op de Amerikaanse radio kwam, besloten ze halsoverkop het nummer toch als single uit te brengen. Binnen acht weken stond hij op nummer 1. "Het lot was ons gunstig gezind en heeft uiteindelijk ons leven bepaald.”

Benieuwd waarom Per de tekst van 'The Look' zingt en niet Marie? Kijk dan hieronder de hele Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000 a gogo

Je ziet iedere donderdag een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo op YouTube.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie