Programma

Jack Bruce overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Jack Bruce overleden

Jacks Bruce, bassist en oprichter van de legendarische band Cream is op 71-jarige leeftijd overleden.

Drop-out op muziekschool

Bruce werd op 14 mei 1943 geboren in Bishopsbriggs, Schotland. Als jongen ging hij naar de Scottisch Acadamy Of Music, hij speelde cello. Maar hij werd werd van school gestuurd omdat hij jazz wilde spelen.

Manfred Mann & Eric Clapton

In 1962 begon Bruce zijn carriere als bassist. Eerst speelde hij in Alexis Korner’s Blues Incorporated en daarna in de band Manfred Mann in 1966. Bruce speelde daarna in John Mayall’s Bluesbreakers, waar hij voor het eerst kennismaakte met gitarist en zanger Eric Clapton.

'Sunshine Of Your Love'

In 1966 vormde Jack Bruce samen met Clapton en drummer Ginger Baker de band Cream. Bruce schreef met Eric Clapton de grote hit van de band 'Sunshine Of Your Love', en met dichter Pete Brown 'White Room'. De band zou de standaard zetten voor rockbands die bestonden uit een drummer, een bassist en een gitarist, zogenaamde powertrio's.

Vier albums van Cream

Cream bestond twee jaar, maar tourde de hele wereld over en bracht vier albums uit: Fresh Cream (1966), Disraeli Gears (1967), Wheels of Fire (1968), en Goodbye (1969). De band verkocht 35 miljoen albums.

Rock And Roll Hall Of Fame

Cream werd in 1993 toegevoegd aan de Rock And Roll Hall Of Fame en won in 2006 de Grammy voor 'Recording Academy Lifetime Achievement'.

Tijdens een reunie in 2005 stond de band nog een aantal keer in de Royal Albert Hall in London.

Silvers Rains laatste album

Zijn eerste solo-album 'For a Tailor' bracht Bruce in 1969 uit. in 1969. En hij bleef produceren, zijn meest recente album, Silver Rails, bracht hij afeglopen lente uit.

Cream staat met 'White Room' op nummer 569 in de Top 2000 van 2013. 'Sunshine Of Your Love' staat op nummer 1132.

Ster advertentie
Ster advertentie