Programma

Mark Knopfler 65 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Knopfler 65 jaar

De zanger en gitarist mag vandaag 65 kaarsjes uitblazen. Lees hier meer over zijn muzikale successen met band Dire Straits en als solo-artiest.

Dire Straits

Als gitarist van de populaire band Dire Straits, waar ook zijn broer David deel van uitmaakt, geniet Mark ongekende successen. Met hun debuutalbum Sultans Of Swing breken ze in 1978 eerst door in Nederland, om vervolgens de rest van de wereld te veroveren.

Solocarrière

Naast Dire Straits klust hij ook bij als songwriter voor onder andere Tina Turner en Jeff Healy. Daarnaast produceert hij albums van Randy Newman en Willy Deville In 1995 gaat Dire Straits uit elkaar. Het jaar daarop brengt Mark zijn eerste solo-album uit, Golden Heart. Zijn grootste succes komt uit 2000, met het nummer 'What It Is'.

Ongeluk

In 2003 neemt Mark de Edison Oeuvreprijs Internationaal in ontvangst. In hetzelfde jaar breekt Knopfler tijdens een motor-ongeluk zijn sleutelbeen, schouder en ribben. Met de album Shangri La komt hij echter helemaal terug in 2004. De albums All The Roadrunning, Kill To Get Crimson, Get Lucky en Privateering volgen. Die laatste komt uit 2012.

JJ Cale tribute

Ook heeft Mark meegewerkt aan het nieuwe album van Eric Clapton, The Breeze, An Appreciation of JJ Cale, dat een eerbetoon is aan JJ Cale. 'Someday' en 'Train To Nowhere' komen van zijn hand. Mocht je overigens het album willen winnen, doe dan mee aan onze actie.

Spotify-lijst

Foto: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie