Programma

John Denver probeerde zijn huwelijk te redden met 'Annie's Song'

  1. Nieuwschevron right
  2. John Denver probeerde zijn huwelijk te redden met 'Annie's Song'

Eén van de grootste hits van John Denver is geïnspireerd op het wankele huwelijk met zijn toenmalige vrouw Anne Martell.

In 1967 trouwt John Denver op 24-jarige leeftijd met Anne Martell. Het is zijn allereerste huwelijk. Later adopteren ze samen twee kinderen, een zoon en een dochter. Het lijkt een waterdicht huwelijk te zijn, maar niets is minder waar.

Dagje skiën

Het is 1974 wanneer het toch misgaat. Ze lassen hun eerste pauze in en het huwelijk staat op het punt om uiteen te vallen. Hetzelfde jaar maakt het huwelijk een doorstart en alles voelt weer goed. Wanneer Denver en zijn vrouw besluiten te gaan skiën in de Ajax Mountains komt het idee voor 'Annie's Song' zomaar in hem op. "Het is geschreven nadat we een moeilijke periode achter de rug hadden en weer terug bij elkaar waren. Op veel manieren waren we zelfs dichter bij elkaar gekomen", vertelt Denver in zijn boek Take Me Home: An Autobiography. "In de tien minuten die nodig zijn om met de lift van het dal van Bell Mountain naar de top te gaan had ik 'Annie's Song' geschreven. Ik had de melodie in mijn hoofd en ik wist de akkoorden op mijn gitaar. Ik skiede naar beneden van de heuvel, snelde naar huis, pakte mijn gitaar en speelde het nummer." Hij schrijft het nummer als blijk van dankbaarheid voor zijn relatie met Anne. "Opeens ben ik overgevoelig en zie ik hoe mooi alles is", vertelt Denver in zijn boek Take Me Home: An Autobiography. "Het nummer is een belichaming van de liefde die ik toen voelde."

Bed door tweeën zagen

'Annie's Song' wordt een grote hit in Amerika en haalt de hoogste positie op de Billboard Hot 100. Hoewel Denver groot succes overhoud aan 'Annie's Song' komt er dan toch een eind aan de inspiratie van het nummer. Het huwelijk tussen Denver en Martell komt na nog een pauze tot zijn eind als Denver toegeeft meerdere keren ontrouw te zijn geweest. De scheiding verloopt alles behalve soepel. Op een dag zaagt Martell Denver's lievelingsboom om zonder het hem te vertellen. Denver is razend, zo vertelt hij zelf in zijn boek Take Me Home: An Autobiography. "Hoe kon ze dat doen? De bomen waren net zoveel deel van het huis als de muren en ramen. Woorden konden niet beschrijven hoe boos ik toen was." Denver besluit wraak te nemen en heeft een plan klaar staan. De volgende dag staat hij met een kettingzaag voor haar deur." Ze dacht dat ik haar kwam vermoorden, vertelde ze later. Ik vroeg Anne nog een keer om uit te leggen waarom ze de bomen had verpest. Ze draaide ze zich om alsof ik een soort dwaas was. Ik pakte haar beet en voor ik het wist had ik mijn handen rond haar keel. Ik stopte, ik verloor bijna mijn controle."

Denver was in eerste instantie helemaal niet van plan om Martell pijn te doen. Hij gaat weer verder met zijn originele plan en pakt de kettingzaag erbij. "Eerst zaagde ik een kwart van de keukentafel af en daarna van de eettafel. Als mensen vanaf toen langs kwamen om bij ons te eten zouden ze altijd herinnerd worden aan mijn werk. Op dezelfde manier ging ik naar de slaapkamer, waar Anne een bed en hoofdeinde had geïnstalleerd gemaakt van een paarse stof. Ik kon die niet uitstaan. Ik zaagde het hoofdeinde helemaal doormidden totdat het stof verstrikt in mijn kettingzaag raakte."

Ondanks dit alles blijft Denver 'Annie's Song' zonder problemen zingen. "Ik houd van het nummer en ik houd nog steeds van Anne", vertelt hij tijdens een interview met SVT in 1982. "We waren niet gelukkig samen, maar het nummer is een prachtig liefdesnummer. Hoewel het voor haar was geschreven, is het een nummer voor mijn kinderen, een nummer voor mijn publiek, een nummer over mijn gevoel over het leven. Het is een gebed. Het kan op heel veel verschillende manieren gezongen worden en ik zou het nummer altijd blijven zingen."

Bekijk hier een live-optreden van 'Annie's Song':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2018 staat John Denver met 'Annie's Song' in de Top 2000 op plek 525.

Omslagfoto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie