Programma

Waarom zijn de meeste elektrische steps niet toegestaan op de openbare weg?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn de meeste elektrische steps niet toegestaan op de openbare weg?

Je ziet ze steeds meer op de weg: elektrische steps. Komende zaterdag is er een demonstratie in Den Haag voor legalisatie van de elektrische voertuigen. Frank belt met techjournalist Bram van Dijk.

"Ik heb er zes in huis. Ik heb er nog meer zelfs. Ik test de stepjes ook", vertelt Van Dijk terwijl hij in zijn huis kijkt. Je ziet de stepjes voornamelijk veel op de weg in het buitenland. Waarom zijn ze in Nederland niet toegestaan?

'Het lijkt wel alsof het ministerie er helemaal geen zin in heeft'

"Dat heeft te maken met de Nederlandse wetgeving", legt Van Dijk uit. "Het stint-ongeluk heeft de innovatie de kop ingedrukt." Er is wel een mogelijkheid om elektrische voertuigen op de weg te krijgen, want de segway is bijvoorbeeld wel toegestaan. "Maar de wetgeving die daarvoor gemaakt is is eigenlijk helemaal niet te vertalen naar de stepjes en skateboards die we nu allemaal hebben", vertelt Van Dijk. "De wetgeving loopt gewoon helemaal achter. Eerlijk gezegd schiet het ook helemaal niet op met een nieuwe wetgeving ervoor maken. De plannen zijn al een paar keer uitgesteld. Het lijkt wel alsof het ministerie er helemaal geen zin in heeft. Vandaar de demonstratie nu."

Boetes

Worden er nu ook boetes uitgedeeld? "Ja, maar niet veel", legt Van Dijk uit. "De meeste agenten laten het een beetje gaan of die kennen de regels over deze voertuigen niet helemaal. Meestal is een waarschuwing genoeg, maar het mag niet. Er wordt op gehandhaafd.

Wat voor elektrische voertuigen kunnen we in de toekomst verwachten? Je hoort het hieronder:

WOUT2DAY

Je hoort Wout2day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie