Programma

Waarom is alcoholvrij bier duurder?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is alcoholvrij bier duurder?

Een luisteraar van Bureau Kijk in de Vegte kwam met een leuke vraag: Waarom is alcoholvrij bier duurder terwijl we juist over de alcohol accijns betalen?

Om alcoholgebruik te ontmoedigen wordt er accijns geheven over alcoholische producten, waaronder bier. In een gemiddeld biertje zit zo'n 4 á 5 procent alcohol. Over alcoholische dranken van dit kaliber betaal je € 28,49 accijns per 100 liter alcohol. Dit verhoudt zich tot zo'n 10 cent accijns per glas, afhankelijk van de grootte van je pilsje. Tóch betaal je vaak in de kroeg méér voor je alcoholvrije biertje. Een 20 liter fust Heineken 0.0 is namelijk bijna 15 euro duurder dan een fust mét alcohol.

Bierista

Dit lijkt niet logisch aangezien we juist over de alcohol accijns betalen. Tóch is dit volgens bierista Alain Schepers iets te kort door de bocht: "Het zit voor een belangrijk deel in het productieproces van bier. De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.

Enorme pilsplas

Ook heeft het te maken met vraag en aanbod. Er wordt simpelweg veel meer alcoholisch bier gemaakt. "Pils wordt in enorme hoeveelheden gebrouwen, en hoe meer je kunt brouwen hoe goedkoper het productieproces wordt. Wel wordt alcoholvrij bier steeds populairder, er wordt steeds meer gebrouwen. Toch is het maar een schijntje in verhouding met de pilsplas die jaarlijks in Nederland gebrouwen wordt", aldus bierkenner Schepers.

0.0 Belastingvrij?

Het kostenplaatje wordt ook gevormd door verbruiksbelasting op alcoholvrij bier. Het is dus niet zo dat een 0.0 biertje volledig belastingvrij is, al is dit maar een klein bedrag. "Het is wel belangrijk om te weten dat accijnzen op gewoon bier 3 keer hoger zijn dan de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier", legt Schepers uit. De verwachting is dat alcoholvrij pils alleen maar goedkoper wordt. Toch zul je hier nog even op moeten wachten. Wil jij dus een biertje drinken, maar moet je nog naar huis rijden? Dan zit er niets anders op dan ietsje meer te betalen.

Benieuwd naar het hele gesprek? Beluister het hieronder:

Op alcohol betaal je accijns waarom is alcohol vrij bier dan duurder dan gewoon bier?

BUREAU KIJK IN DE VEGTE

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie