Programma

Dit zijn de geologische feitjes van de Tour de France etappe van vandaag

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de geologische feitjes van de Tour de France etappe van vandaag

Geoloog Douwe van Hinsbergen bestudeert alle routes van de Tour de France. In Jan-Willem Start Op bespreekt hij de geologische feitjes van de etappe van vandaag.

De één kijkt de Tour voor de mooie benen, de ander voor de landschappen. Douwe van Hinsbergen geniet al decennia lang van de Tour, maar vond dat er óók weleens over de geologie van het gebied gepraat mag worden. "Ik hoor de hele tijd verhaaltjes over kastelen, plaatsjes en geschiedenis. En ik dacht: 'Dan kunnen ze ook wel een paar minuten over de stenen praten waar ze overheen rijden'", legt Douwe uit.

Op de rand van Armoricaanse Massief

De etappe van vandaag begint in Changé en eindigt in Laval. "Die route gaat weer over het Armoricaanse Massief. Daar zitten we al een paar dagen op. Dat is een oud gebergte dat daar lag, dat er een beetje uit gezien moet hebben als Papoea-Nieuw-Guinea ooit", legt Douwe uit. "We zitten aan de rand. En eigenlijk rijden we vandaag over een oude tropische kust langs lagunes die er ooit uit gezien moeten hebben als de Great Barrier Reef."

​Check hieronder het hele gesprek:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay.

Ster advertentie
Ster advertentie