Programma

Rob Stenders ondervraagt Jeroen van Inkel over zijn radiocarrière

  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Stenders ondervraagt Jeroen van Inkel over zijn radiocarrière

In een interview voor BNNVARA ondervraagt Rob Stenders zijn collega Jeroen van Inkel over zijn carrière, radio maken in 2020 en ouder worden.

Jeroen van Inkel was sinds 2018 te horen bij NPO Radio 5 met het programma Je dag is goed, maar hij heeft nu de overstap gemaakt naar NPO Radio 2 met zijn weekendshow Rinkeldekinkel, podcast Fiction Factory en nachtprogramma Van Inkels Choice.

Voor BNNVARA mocht Rob zijn collega Jeroen ondervragen over van alles, want hoe voelt het bijvoorbeeld om ouder te worden? "De eerste keer dat ik hardop uitsprak bijna zestiger te zijn, kreeg ik het wel een beetje warm. Zestig is nogal wat", aldus Jeroen. De overstap van Omroep Max naar BNNVARA is volgens Jeroen wel goed verlopen. "Mijn overstap was wel mooi getimed, want bij NPO Radio 5 willen ze het allemaal een tikje terugbrengen in tempo, luidheid en muziek."

Rock-'n-roll

"Als twintigers keken wij smalend naar mannen boven de vijftig die nog rock-’n-roll probeerden te zijn. Hoe kijk je daar nu tegenaan?", vraagt Rob aan Jeroen. "De mannen van vijftig van nu zijn andere mannen van vijftig dan waar wij destijds om moesten lachen. De generatieverschillen zijn kleiner geworden. Zo doen mensen tegenwoordig veel meer met hun kinderen op het gebied van muziekbeleving", aldus Jeroen. "Ik merk wel dat de kloof tussen mij en de echt jonge jongeren groter wordt. Met de Ariana Grandes van de muziekwereld kan ik nog wel meekomen, maar die Nederlandse hiphop-platen vol autotune vind ik allemaal wel erg veel op elkaar lijken."

Manier waarop jonge mensen muziek ontdekken en draaien is veranderd

Voelt Rob deze generatiekloof ook? "Heel af en toe blijft er ergens in de verte iets van nu plakken, maar over het algemeen glijdt het volledig van me af. Daar voel ik me soms een beetje schuldig over", legt Rob uit. "Ik troost me met de gedachte dat onze ouders de Beatles en de Stones ook niet uit elkaar konden houden. Voor hen was het allemaal herrie met lange haren. Misschien is het maar goed dat wij luisteraars van de moderne ‘rock-’n-roll’ niet meer hoeven te bedienen." Jeroen vult aan: "Ja gelukkig maar. Het is wel jammer dat die groep zo moeilijk te bedienen is. Er is technisch zoveel veranderd dat het voor radio-dj’s lastig is om aansluiting te vinden. 3FM loopt ook tegen het feit aan dat de manier waarop jonge mensen muziek ontdekken en draaien is veranderd."

'We leven in een land vol watjes'

De mannen geven aan dat alles nu onder een vergrootglas ligt en social media ook veel invloed kan hebben op het werk als dj. "Het is maar goed dat wij dat niet hadden", vertelt Rob. Ook Jeroen kan dit beamen: "Zeker. Dan waren wij nu waarschijnlijk heel andere dj’s geweest. Dat vind ik lullig voor de nieuwe generatie. Zelfs als ze een waanzinnig programma hebben gedraaid, zijn er altijd mensen die het ‘too much’ vinden, of gaan zeiken om andere onzin. Zeker als je jong bent, komt zoiets hard aan."

Rob geeft aan dat alles wat een tikkie controversieel is gelijk scheldkanonnades oplevert. "Als we nu een half uurtje uit zou zenden van wat wij vroeger deden bij Shockradio of Stenders en Van Inkel zouden we al zeven keer ontslagen zijn", aldus Rob. Hoe heeft Jeroen dit ervaren? "We leven in een land vol watjes. Doordat mensen zo snel beledigd zijn, is het moeilijker om spontaan radio te maken. Ik ben gewend alles er zomaar uit te flappen, maar voor je het weet zeg je iets verkeerds."

Wat had Jeroen graag gedaan als hij geen dj was geweest? En op welk gedeelte van zijn carrière kijkt hij met het meeste plezier terug? Je leest het hele interview tussen Rob en Jeroen hier terug.

Rinkeldekinkel & Van Inkels Choice

Vanaf 3 oktober is Jeroen op zaterdag- en zondagochtend van 07:00 tot 10:00 uur te horen met zijn nieuwe ochtendshow Rinkeldekinkel én in de nacht van zondag op maandag van 00:00 tot 02:00 uur met Van Inkels Choice.

Stenders Platenbonanza & One Night Stenders

Je hoort Rob Stenders van maandag tot en met donderdag van 14:00 tot 16:00 uur met Stenders Platenbonanza en op vrijdag van 22:00 tot 00:00 uur met One Night Stenders. Elke zondag van 16:00 tot 18:00 uur is Stenders ook samen met Leo Blokhuis te horen tijdens De Verrukkelijke 15.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie