Programma

Geen Songfestival, maar wel een alternatief: Europe Shine a Light

  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Songfestival, maar wel een alternatief: Europe Shine a Light

Na de annulering van het Eurovisie Songfestival 2020 is er een alternatief bedacht door de EBU. Op 16 mei zal de show: 'Europe Shine a Light' te zien zijn.

Na het annuleren van het Eurovisie Songfestival 2020 kwam al snel de vraag om aan een alternatief te werken. Deze unieke en eenmalige uitzending wordt op zaterdag 16 mei om 21:00 uur uitgezonden, live vanuit Nederland. De live show duurt naar verwachting ongeveer 2 uur. Meer details over de line-up en een lijst met omroepen die het zullen uitzenden, worden in de komende weken onthuld.

16 mei

Jon Ola Sand, Executive Supervisor, namens de EBU: “Helaas komt er dit jaar geen Eurovisie Songfestival zoals we dat kennen. In plaats daarvan willen we Europa op zaterdag 16 mei verenigen met een uniek prime-time tv-programma." Tijdens de show zullen de 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen vol in de schijnwerpers gezet worden. Zo zal een kort fragment van hun eigen nummer te horen zijn, maar de artiesten gaan ook samen een uitvoering brengen van een eerdere Songfestival-hit. Dit gaan zij, gezien de omstandigheden, op afstand doen en niet in Nederland. Tevens worden bekende Songfestivalartiesten van de afgelopen jaren uitgenodigd om hun eigen landnummers te zingen. "Natuurlijk staan we op deze avond uitgebreid stil bij de mensen die zijn getroffen door het coronavirus en degenen die zo hard werken om deze crisis te bestrijden. Laten we zo van zaterdag 16 mei alsnog een bijzonder Europees tv-moment maken!", aldus hoofdproducent Sietse Bakker.

De show zal gepresenteerd worden door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit in een studio zonder publiek. Ook NikkiTutorials zal tijdens de uitzending online content verzorgen. Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: “Ondanks deze teleurstelling is het bijzonder om te zien dat het Nederlandse productieteam direct aan de slag is gegaan met het ontwikkelen van een alternatief tv-programma. Een show die hoop geeft in deze lastige tijden en waardoor we samen in Europa één zijn.”

2021

Volgens de NPO-voorzitter hebben alle partijen de intentie om het Eurovisie Songfestival in 2021 alsnog in Rotterdam plaats te laten vinden. “De komende periode wordt in kaart gebracht hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen.”

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie