Programma

Nog nooit vloog een asteroïde zó dicht langs de aarde

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog nooit vloog een asteroïde zó dicht langs de aarde

Een kleine asteroïde is afgelopen zondag dicht langs de aarde gevlogen. Was dit gevaarlijk? Frank belt met Daphne Stam, planeetonderzoeker aan de TU Delft.

Op het dichtste punt vloog de asteroïde bijna 3000 kilometer boven de Indische Oceaan. Nog nooit kwam een ruimterots zo dichtbij de aarde zonder neer te storten. Is de planeetonderzoeker geschrokken? "Dat valt wel mee. Dit was een kleine asteroïde, dus zelfs als de rots de aarde had geraakt dan was er niet veel aan de hand geweest", aldus Stam.

Klein streepje licht

Had een kleine asteroïde ook niet voor schade gezorgd? "Deze asteroïde was zo klein dat het in de atmosfeer opbrandde. Dan heb je eigenlijk een geweldige meteoor. Een vallende ster die je aan de hemel ziet", vertelt Stam. Pas zes uur later werd bekend dat deze asteroïde langs de aarde was gevlogen. "Volgen we het niet?", vraagt Frank zich af. "Asteroïden worden wel gevolgd, omdat er ook grote tussen kunnen zitten. Dit wordt allemaal automatisch gedaan. Dit was een hele kleine en bovendien zijn asteroïden heel donker van zichzelf. Ze geven zelf geen licht, dus ze hebben pas veel later op foto's een klein streepje licht gezien."

Tussen satellieten door

"Zo dichtbij komen ze niet heel vaak toch?", vraagt Frank. "Niet dat we weten. Meestal komen ze wat verder weg en er is nog geen asteroïde bekend waarvan we weten dat het op de aarde gaat botsen. Er was niet echt een gevaar, maar dit was wel heel bijzonder. 3000 kilometer boven het aardoppervlak is veel dichterbij dan veel satellieten. De asteroïde is eigenlijk tussen allerlei satellieten doorgeschoten", aldus Stam.

Wat zal gedaan worden als een grote asteroïde richting de aarde komt? Opblazen? Je hoort het hieronder:

Wout2day

Je hoort Wout2day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie