Programma

Malcolm Young was het menselijke metronoom van AC/DC

  1. Nieuwschevron right
  2. Malcolm Young was het menselijke metronoom van AC/DC

In eerste instantie ging de aandacht bij AC/DC vaak uit naar de duck-walk van Angus Young, of naar leadzanger Brian Johnson. Tóch werd stille kracht Malcolm Young door velen gezien als de beste slaggitarist ter wereld.

Malcolm Young, slaggitarist van AC/DC, richtte in 1973 de Australische rockband op met zijn broer Angus. Ondanks dat de show vaak werd gestolen door zijn broer, of door de oorspronkelijke leadzanger Bon Scott bleek al snel dat Malcolm de drijvende kracht achter AC/DC was.

Brian Johnson, opvolger van Bon Scott, verklaarde later dat Malcolm altijd alles in de gaten had: "Hij keek zelfs naar de lichten tijdens de show." In 2014 moest Young vanwege dementie de band verlaten, maar Angus en Brian besloten AC/DC met goedkeuring van Malcolm voort te zetten.

Metronoom

Malcolm Young werd door zijn bandleden ook wel eens het menselijke metronoom genoemd vanwege zijn geweldige ritmegevoel. Hiermee kon de rest van de band altijd op hem bouwen. "Malcolm is enorm ondergewaardeerd. Hij zorgt voor het volle geluid van de band en ik kan me geen betere ritmegitarist wensen. Soms kijk ik naar Malcolm en dan ben ik volledig verbaasd door de kracht waar hij het mee doet. Dat is veel unieker dan wat ik doe", aldus leadgitarist Angus Young in zijn column op de website GuitarWorld in 2017.

Dementie

In de laatste jaren werd het voor Malcolm Young steeds moeilijker om deel uit te maken van AC/DC vanwege zijn ziekte. Toch is het nog steeds mogelijk dat er stukken materiaal van de in 2017 overleden gitarist tevoorschijn komen. De overgebleven bandleden zijn namelijk bezig met een nieuw album en Angus Young heeft al het oude materiaal bewaard: "Malcolm bleef doen wat hij kon tot hij op was. Ik heb alle materialen nog waar hij mee bezig was. Er waren heel veel riffs, ideeën en een paar refreinen. Ik vul dan dingen in om er een nummer van te maken. Zo ging het altijd al. Het schrijven van nummers is dus niet echt veranderd, behalve dat Malcolm niet meer fysiek aanwezig is."

Wél mist Angus de orde die Malcolm altijd in de chaos schepte, maar gelukkig heeft hij daar neefje Stevie Young nu voor. Ook nam Stevie nam de rol van slaggitarist over toen Malcolm te ziek werd om op te treden: "Stevie heeft me geholpen om alles wat aanwezig was te organiseren."

Luister hieronder naar het unieke gitaargeluid en ritmegevoel van Malcolm Young. Angus Young zei over zijn speelstijl: "Hij weet wanneer hij stiltes moet laten vallen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie