Programma

Hoe Liquido's 'Narcotic' plotseling een wereldhit werd

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Liquido's 'Narcotic' plotseling een wereldhit werd

In deze aflevering van Top 2000 a gogo bezoeken we Wolfgang Schrödl van Liquido in Heidelberg, de stad waar hij Liquido's debuuthit 'Narcotic' schreef.

Wolfgang schreef 'Narcotic’ op een tweedehands keyboard. De vorige eigenaar had alle geluiden op het instrument aangepast. "Ik was de enige persoon die exact deze geluiden had, omdat die oudere man ze had gecreëerd." Het geluid dat het keyboard gaf was volgens Wolfgang een 'jengeltoon', vrij hard en jengelend. "Je schrijft zo'n melodie niet op een piano. Door dit jengelgeluid kwam ik vanzelf tot de melodie van 'Narcotic'."

Liquido

Wolfgang wilde altijd al muzikant worden. Het duurde alleen wel een tijdje voordat hij doorbrak met Liquido. "Geen een platenmaatschappij zag iets in ons." 'Narcotic' belandde uiteindelijk bij een groot platenlabel. Degene die nieuwe acts ontdekt, hoorde het nummer en gaf uitgebreid de tijd om te antwoorden in een echte brief. Maar positief was het niet: "Weten jullie wel wat een platenmaatschappij wil horen? Luister naar de radio!', stond in de brief geschreven. "Stuur ons niet deze troep, het is verschrikkelijk slecht." Toch gaf Liquido niet op.

Schwimmbad Club

In zijn jeugd ging Wolfgang vaak naar concerten in de Schwimmbad Club; een kleine club voor 200 man. Veel grote bands speelden hier voordat ze doorbraken, waaronder Nirvana en Red Hot Chili Peppers. "We gingen iedere woensdag naar de Indiepop-avond. Als je destijds had gevraagd wat mijn droom was, was het daar op dat podium staan." De band probeerde twee jaar lang door te breken, maar het mocht niet baten. Tot ‘Narcotic’ plots een hit werd. “Ons optreden in de Schwimmbad Club had de langste rij ooit. Wat was ik toen trots. Het was ónze club en er waren zoveel mensen!" De man van het platenlabel die hen eerder de les had gelezen, werd ontslagen. "De baas had hem gezegd: jij vond dit nummer niks en nu is het een wereldhit." 'Narcotic' werd de grootste debuuthit in twintig jaar tijd in Duitsland.

Waarom vond Wolfgang dat de band te vroeg op het podium stond? Kijk hieronder de hele Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000 a gogo

Je ziet iedere donderdag een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo op YouTube.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie