Programma
KRO-NCRV

Zo kunnen jonge TikTok-gebruikers hun privacy beschermen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kunnen jonge TikTok-gebruikers hun privacy beschermen

Met hoeveel data gaat TikTok aan de haal? Een groot deel van de gebruikers maakt zich zorgen om hun privacy, en dus belt Emmely de Wilt tijdens Wout2Day met journalist Oane Born, die een boek schreef over TikTok.

Uit onderzoek blijkt dat één van de drie Nederlandse TikTok-gebruikers zich zorgen maakt over de hoeveelheid data die de app van gebruikers verzamelt. Opvallend is dat hoe langer mensen gebruik maken van de app, hoe groter de kans is dat ze bezorgd zijn over hun privacy.

Tijdens Wout2Day belt Emmely de Wilt, die invalt voor Wouter van der Goes, met journalist Oane Born, die het boek TikTok: The Challenge schreef over de razend populaire app. Hij geeft aan dat de zorgen van gebruikers terecht zijn: "Die zorgen zijn er ook bij apps als Instagram en Facebook, maar je ziet wel dat TikTok er qua privacy al heel lang heel slecht opstaat", legt Born uit.

WK achter de feiten aanlopen

Maar welke data verzamelt de app precies? "Ik ben er zelf ingedoken, en het is een lijst waar je zelf ook een beetje TikTok van wordt", vervolgt de journalist. "Wanneer je een account aanmaakt, geef je TikTok bijvoorbeeld toegang tot je camera en microfoon. Daarnaast vraagt de app toegang tot zaken als je geboortedatum, je mailadres en je telefoonnummer, maar ook hele specifieke dingen, zoals berichten die je stuurt, apps die je gebruikt en enquêtes die je op je telefoon hebt ingevuld. Het is een heel bijzondere lijst."

TikTok, dat voor een groot deel kinderen als gebruikers heeft, heeft zelf aangegeven bezig te zijn met onder andere ouderlijk toezicht, maar Born beschrijft dat als "het WK achter de feiten aanlopen". "Als je het bijvoorbeeld gelijkt met YouTube, dan hebben die zulke zaken toch al een stuk beter en langer onder controle."

Born geeft aan dat het niet meteen nodig is om kinderen van onder de 13 hun TikTok-accounts te laten verwijderen, maar hij heeft wel tips om hun privacy te waarborgen. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Wout2day

Van maandag tot en met donderdag hoor je Wout2day van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2. Met de lekkerste muziek om je avond mee te beginnen, een samenvatting van de dag en het nieuws van de avond.

Ster advertentie
Ster advertentie