Programma

De raadselachtige dood van Sam Cooke

  1. Nieuwschevron right
  2. De raadselachtige dood van Sam Cooke

Sam Cooke stond in de jaren '60 aan het begin van een lange loopbaan als King of Soul. Een lange loopbaan was hem uiteindelijk niet gegund.

Op 33-jarige leeftijd werd hij namelijk neergeschoten. Tot op de dag van vandaag worden er vraagtekens gezet bij het échte verhaal.

Sam Cooke staat bekend om zijn grote hits als 'A Change is Gonna Come' en 'Wonderful World'. De man met de herkenbare soulstem heeft deze populaire nummers echter in een relatief korte loopbaan uitgebracht. De zanger had maar liefst 30 top 40 hits in de Verenigde Staten tussen 1957 en zijn dood in 1964.

Gospel

De zanger werd in 1931 geboren in Clarksdale Mississippi als echte domineeszoon. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Chicago waarna hij in verschillende gospelkoortjes begon te zingen. Op een gegeven moment werd de soulzanger opgemerkt door The Soul Stirrers, waarna hij de zanger werd van deze op dat moment legendarische zangroep. In 1956 besloot de zanger solo te gaan.

Zelfverdediging

Deze solocarrière mocht helaas nog geen tien jaar duren. Sam Cooke werd op 11 december 1964 namelijk neergeschoten in een motelkantoor. Op die bewuste avond werd er bij de politie melding gedaan van een kidnapping in een motel, maar toen de politie aankwam vonden zij Sam Cooke overleden in het kantoortje van de motel-eigenaresse. Volgens de eigenaresse, genaamd Bertha Franklin, had Cooke haar aangevallen en had zij hem uit zelfverdediging vermoord.

Franklin vertelde dat Sam Cooke had ingebroken in haar kantoor, gekleed in niet meer dan één schoen en een sportjas. Cooke zou naar een vrouw op zoek zijn die eerder bij hem op de kamer was geweest. Franklin gaf aan geen vrouw te hebben gezien waarna Cooke haar aan zou hebben gevallen. Hierna volgde een worsteling waarbij de eigenaresse een pistool te pakken zou hebben gekregen en hem neerschoot.

Rechtmatig gedood

De rechtbank oordeelde hierna dat Bertha Franklin hem rechtmatig had gedood. De vrouw waarmee Cooke op zijn kamer was (Elisa Boyer) verklaarde dat de zanger haar had gedwongen om op bed te gaan liggen. Uit angst voor verkrachting was zij gevlucht, waarna Cooke woedend naar de vrouw op zoek ging. Achteraf bleek dat Boyer ook degene was die de politie had gebeld vanuit een telefooncel.

Twijfel bij Etta James

Dit verhaal werd door velen, en vooral door de zangers familie, direct in twijfel getrokken. De familie gelooft bijvoorbeeld in een samenzwering tegen Cooke. Zo bleek achteraf dat er dingen niet klopten in het verhaal van Elisa Boyer. Veel mensen geloven dat Boyer een prostituee was die de zanger wilde beroven. Zo zou Cooke minstens 5000 dollar in zijn jas moeten hebben, maar werd er achteraf maar 108 dollar teruggevonden. De hoteleigenaresse was volgens dit verhaal de pooier van Elisa Boyer.

Zangeres Etta James gaf ook aan te twijfelen aan het verhaal. Zo zag zij op de begrafenis dat Cookes lichaam zo toegetakeld was dat zij niet geloofde dat dit door alleen de moteleigenaresse kon zijn gedaan.

Achteraf is er nooit meer duidelijkheid gekomen over de verhalen. Gelukkig is er één ding waar veel mensen het wel over eens waren: Sam Cooke werd in korte tijd een legendarische soulzanger.

Bekijk een liveoptreden uit 1963 hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOP 2000

Sam Cooke stond dit jaar twee keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Met 'Wonderful World' op 1863 en 'A Change Is Gonna Come' op nummer 1443.

Hoe deden de nummers van Sam Cooke het verder in vergelijking met vorige jaren? Check het op onze Top 2000-statistiekensite.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie