Programma
BNNVARA

Van Bontenbal tot Timmermans: Lars Geerts bespreekt de lijsttrekkers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Bontenbal tot Timmermans: Lars Geerts bespreekt de lijsttrekkers

Officieel is de Tweede Kamer nog met zomerreces, maar toch is het weer druk in politiek Den Haag. Met de verkiezingen in zicht maken de partijen een voor een hun lijsttrekkers bekend. Politiek journalist Lars Geerts bespreekt de laatste ontwikkelingen in de ochtendshow.

CDA

Vandaag presenteert het CDA-bestuur hun nieuwe kandidaat-lijsttrekker. Naar verwachting is dat Henri Bontenbal. Niet een hele bekende naam in Nederland, maar in Den Haag hadden ze hem wel in het vizier, omdat het binnen het CDA wel een zeer gewaardeerde collega is. Ook heeft hij nooit ontkend ambities te hebben in Den Haag.

Met gevestigde namen als Yeşilgöz op rechts en Timmermans op links, zal het niet makkelijk worden voor Bontenbal om zich te mengen in deze strijd. "Je moet zichtbaar worden. Je moet ertussen zien te komen. Dat is een grote opgave voor Henri Bontenbal", vertelt Lars Geerts. "Zeker omdat het CDA volgens peilingen al niet heel populair is en Bontenbal een relatief onbekend persoon is."

PvdA/GroenLinks

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Frans Timmermans zich als enige heeft gemeld voor het lijsttrekkerschap van de gezamenlijke lijst van de PvdA en GroenLinks. Hier wordt veel op gereageerd, met veel heftige, negatieve reacties. Wouter vraagt zich af waar dat vandaan komt. Volgens Lars komt dat doordat Timmermans zich in Europa veel bezighield met thema's waar de meeste mensen wel direct een reactie op hebben, waaronder het klimaat. "Veel mensen zien toch vooral veel kosten op zich afkomen. Veel dingen die ze leuk vinden, zouden hen dan afgepakt worden."

VVD

Tot gisteravond konden kandidaten zich nog melden voor het lijsttrekkerschap van de VVD, maar dat is niet gebeurd. Dilan Yeşilgöz is de enige kandidaat en daarmee dus ook direct verkozen tot lijsttrekker. Dat heeft het partijbestuur vanochtend bekendgemaakt.

Pieter Omtzigt

Over wie we nog steeds niets weten, is Pieter Omtzigt. Begin volgende week is hij terug van vakantie, dus wellicht is er dan meer duidelijk over zijn politieke toekomst. Heel Den Haag wacht op hem. Lars geeft aan dat als Omtzigt een eigen partij gaat starten, het hele politieke speelveld gaat veranderen. "We hebben namelijk al eerder gezien dat hij ontzettend aantrekkelijk is voor de kiezer." Het blijft nog even afwachten dus.

Zwangerschapsverlof

Naast al het nieuws over lijsttrekkers, was er ook nog ander politiek nieuws vanochtend. Demissionair minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is in verwachting en gaat eind van het jaar met verlof. Het is voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis dat een minister in functie met verlof gaat om een kind te krijgen en dat is volgens Lars eigenlijk het nieuws dat vandaag domineert in Den Haag.

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie