Programma

Leo: 'Ik kocht mijn eerste plaat op mijn veertiende'

  1. Nieuwschevron right
  2. Leo: 'Ik kocht mijn eerste plaat op mijn veertiende'

We kennen Leo natuurlijk als groot muziekliefhebber, maar wat was nu eigenlijk zijn eerste plaat? En welke lp’s heeft hij vroeger grijsgedraaid? We vroegen het hem!

Bij Leo verwacht verwacht je een ramvolle kamer aan platen en cd’s. Daar kunnen we kort over zijn; dat is ook zo. “Ik denk dat ik ongeveer 15.000 cd’s en 2.000 lp’s heb, maar ik luister ook heel veel digitaal.” Bij zo’n gigantisch aantal zie je misschien niet gelijk voor je hoe dat er in het echt uit zou zien. Check hieronder een foto van Leo’s collectie. En dan zijn dit alleen nog maar de cd’s!

Luistert Leo tijdens de quarantaine vaker naar muziek? "Dat kan bijna niet! Ik luister de hele dag door naar muziek, behalve als ik me moet concentreren. Ik merk wel dat ik zeker aan het begin van dit alles vooral behoefte had aan bekende, vertrouwde muziek. Toen draaide ik bijna alleen maar nostalgische muziek. Dat is nu minder zo."

'Mijn eerste lp is van ABBA'

Uit zijn gigantische muziekcollectie heeft Leo toch drie favorieten kunnen kiezen die hij vroeger compleet heeft grijsgedraaid.

Barclay James Harvest – Octoberon

"In de late jaren zeventig was ik een behoorlijke fan van de wat meer symfonische muziek. Barclay James Harvest ontdekte ik door een klein hitje uit 1975, ik vond het prachtig. De band maakte redelijk toegankelijke muziek die soms een beetje de kant van The Beatles opging, een van hun grote inspiraties. De tekst van ‘Titles’ is geheel uit nummers van The Beatles opgebouwd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ABBA – The Very Best of ABBA

"Dit is de eerste lp die ik zelf heb gekocht. Ik was veertien en vond echt álles van ABBA goed. Ik heb deze plaat dus ook helemaal grijsgedraaid en heb ‘m nog steeds!" Jeroen Kijk in de Vegte zou zeggen: "Meer ABBA!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Phillip Goodhand-Tait – Jingle Jangle Man

"Dit is een compilatie van zijn eerste vier albums die inmiddels amper meer te vinden zijn. Op de achterkant van deze plaat staat een verhaaltje van Bert van de Kamp over waarom Phillip zo goed is. Volgens Van de Kamp een leermeester voor Elton John, een van mijn andere helden. Phillip was op een gegeven moment zó belangrijk voor me dat ik elke ochtend voordat ik ging ontbijten en naar school ging hetzelfde liedje van hem opzette. Een kort nummer, 'I Think I Can Believe'. Als ik dat gehoord had kon ik er weer tegenaan."

‘Het makkelijke van muziek gaat eraf’

Het verschil in de muzieksmaak van Leo van vroeger en nu zit het 'm vooral in de gemakkelijkheid van de muziek. "Hoe meer muziek je luistert, hoe meer je kunt hebben. Het hele makkelijke van de muziek uit je tienerjaren gaat eraf. Het mag wat weerbarstiger zijn." Als hij heeft over een van zijn huidige favorieten, OK Computer van Radiohead, zegt hij: "De eerste keer dat ik de plaat hoorde vond ik hem oké, maar niet geweldig. Er zitten dingen in die bijna irriteren op het eerste gehoor. Maar hoe vaker ik hem hoor, hoe meer hij van zijn schoonheid prijsgeeft."

Twee andere favorieten van Leo zijn 9 van Damien Rice en Just As I Am van Bill Withers. "Damien is zo’n geweldige en intense singer-songwriter. Zijn emotionele manier van zingen en bijna fluisteren tot heftige stukken: prachtplaat. Bill Withers is, of was, een van de fijnste soulzangers. Gezien zijn overlijden draai ik deze plaat nu weer heel veel."

Tip voor 2020

Als Leo één tip mag geven op het gebied van nieuwe albums voor 2020 noemt hij Unfollow The Rules van Rufus Wainwright. "Hier ben ik heel benieuwd naar. Ik heb hem eind vorig jaar bezocht voor de Top 2000 begon en ik vind hem een heel inspirerende artiest. Ook Gigaton van Pearl Jam luister ik veel. Een van hun betere platen, hoewel ze nooit meer over Ten heen zijn gekomen."

Luister naar de Album2Daagse

Vanaf zondag 12 april om 06:00 uur hoor je het hele paasweekend de beste albums voorbijkomen tijdens de Album2Daagse op NPO Radio 2. We draaien de grote hit van de plaat én een albumtrack die je zelden op de radio hoort. Dat kunnen échte klassiekers zijn van Coldplay, Adele, Fleetwood Mac, Anouk en Stevie Wonder, maar ook recentere albums van Ed Sheeran, Katy Perry, Kensington en Bruno Mars komen aan bod.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie