Programma

Het verhaal achter 'Avalon'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Avalon'

Hoewel Roxy Music zijn grootste hit vernoemde naar oer-Britse legende, haalde Bryan Ferry de muzikale mosterd elders vandaan.

De laatste

In de zomer van 1982 is 'Avalon' de laatste top 10-hit in ons land van Roxy Music. Sindsdien heeft de band rondom de charismatische frontman Bryan Ferry nooit meer in de Nederlandse hitlijsten gestaan. 'Avalon' evenaart de piekpositie van het drie jaar eerder verschenen 'Dance Away', tot dan toe de hoogste notering in de hitparade (nummer 8). Het is tevens het titelnummer van het achtste en laatste album van Roxy Music.

Koning Arthur

Het liedje is vernoemd naar een mythisch, in nevelen gehuld eiland bij de Britse kust. De naam Avalon komt zo'n duizend jaar geleden al voor in middeleeuwse geschriften uit Groot-Brittannië. Avalon wordt vaak in verband gebracht met de legendarische koning Arthur, die zich verzet zou hebben tegen de Anglo-Saxische invasie van de Britse eilanden. Het befaamde verhaal van het zwaard in de steen zou op Avalon hebben plaatsgevonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samba en bossanova

Het mystieke verhaal achter deze plek komt totaal niet overeen met de sfeer van het liedje van Roxy Music, zelfs al staat Bryan Ferry's latere (ex-)vrouw Lucy Helmore verkleed als koning Arthur op de elpeehoes. Zowel de tekst als de muziek hebben iets exotisch, als iets dat ver verwijderd is van het mistige Britse eiland Avalon. Zo zingt Bryan Ferry over de typisch Latijns-Amerikaanse muziekgenres samba en bossanova.

Bob Marley

Niet zo gek dat die tropische muzieksoorten vermeld worden in 'Avalon', want het nummer is voor een groot deel opgenomen in een platenstudio op de Bahama's. Voor de muziek laten Roxy Music en producer Rhett Davies zich inspireren door Bob Marley, die regelmatig in dezelfde studio zijn liedjes opneemt. Aanvankelijk heeft 'Avalon' een totaal ander ritme, maar dankzij de muziek van Bob Marley heeft het nummer een lekker luchtige sound.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In één keer

De exotische invloeden houden daar echter niet op. In hetzelfde studiocomplex waar Roxy Music 'Avalon' opneemt, is ook de Haïtiaanse zangeres Yannick Etienne aan het werk. Bryan Ferry hoort haar zingen en is meteen betoverd. Ze spreekt geen woord Engels, maar Ferry weet haar te overtuigen de achtergrondzang van 'Avalon' (bestaande uit het herhaaldelijk zingen van de titel) op zich te nemen. In één take staat 'ie erop. Later maakt Bryan Ferry opnieuw van haar diensten gebruik, voor zijn soloalbum Boys And Girls uit 1985.

Win kaarten

Tussen 29 september en 5 oktober 2016 treedt Bryan Ferry op in Nederland. Zo is hij te zien in Paradiso, De Vereeniging, Martini Plaza en sluit hij zijn Nederlandse tournee af in Koninklijk Theater Carré. Jij kunt er bij zijn, want de hele week geven we kaarten weg voor deze unieke shows. Doe mee aan onze Bryan Ferry-actie!

Ster advertentie
Ster advertentie