Programma

Diederik Gommers over de aanmaak van antistoffen na coronavaccinatie

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers over de aanmaak van antistoffen na coronavaccinatie

Eddy Keur was nieuwsgierig of hij na zijn eerste vaccinatieprik tegen het coronavirus al genoeg antistoffen had aangemaakt, maar een sneltest wees niks uit. Hij vraagt aan Diederik Gommers hoe dat zit.

Door middel van een sneltest hoopte Eddy te zien dat er antistoffen in zijn bloed zitten die het coronavirus kunnen bestrijden. De uitslag liet echter zien dat dit niet het geval was. “Je hebt verschillende sneltesten”, legt IC-specialist Diederik Gommers uit bij De Wild In De Middag. “Je hebt eentje die toont of er virusdeeltjes te zien zijn en je hebt een antistoffensneltest.” Die laatste heeft Eddy gedaan, wat betekent dat er een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen.

Non-responders zijn zeldzaam

Op basis van de uitslag concludeert Eddy dat hij een non-responder is; iemand wiens lichaam niet reageert op de eerste dosis van het vaccin. Volgens Gommers is dat echter behoorlijk zeldzaam. “Ik heb dat nog niet meegemaakt.” Inmiddels heeft Eddy zijn tweede vaccinatie gehad en wil hij opnieuw testen op antistoffen. “Ik zou veertien dagen wachten en dan nog een keer die test doen”, adviseert Gommers. “Maar ik moet eerlijk zeggen dat deze sneltesten niet ideaal zijn om de hoeveelheid antistoffen aan te tonen. Ze zijn minder gevoelig.”

Meer uitleg over hoe antistoffen in ons lijf zich ontwikkelen na een vaccinatie:

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie