Programma

Waarom is bijna 90 procent van de mensen rechtshandig?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is bijna 90 procent van de mensen rechtshandig?

Luisteraar Rudy heeft een prangende vraag aan Bureau de Wilt, want waarom zijn er veel minder linkshandigen? Zelf is hij rechtshandig, maar zijn broer is wel linkshandig.

Emmely vraagt om antwoorden bij Rob van Vuure, schrijver van het boek Slimme boekjes - Linkshandig.

'Als je linkshandig bent dan is het een gigantische uitzondering'

Waarom is het verschil zo groot? "Er wordt al ontzettend lang onderzoek naar gedaan, maar niemand weet het. Het enige wat ze weten is dat het al heel lang zo is", vertelt Van Vuure. "Er zijn skeletten gevonden van neanderthalers met ontzettend gespierde rechterarmen. Er zijn tekeningen in piramides gevonden van strijders met de speer altijd in de rechterhand. Het is altijd zo geweest. Als je linkshandig bent dan is het een gigantische uitzondering."

Meer linkshandigen in Nederland?

Toch heeft Emmely het gevoel dat ze wel vaak linkshandigen tegenkomt. Zouden er meer Nederlanders zijn die linkshandig zijn? "Nee dat is niet zo. Het is over de hele wereld hetzelfde. Je komt altijd uit op 90 procent rechts en 10 procent links", vertelt Van Vuure. Er zijn volgens Van Vuure wel theorieën over waarom er veel meer rechtshandigen dan linkshandigen zijn. Je hoort het hieronder:

Bureau de Wilt

Je hoort Bureau de Wilt iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie