Programma

Na 34 jaar terug in Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Na 34 jaar terug in Nederland

Je zal maar een Nederlandse fan zijn van Electric Light Orchestra: dan heb je 34 jaar moeten wachten op een optreden van de band.

1982

Op de eerste avond van mei wordt het lange wachten eindelijk beloond. In een nagenoeg compleet gevulde Ziggo Dome maakt Electric Light Orchestra, in de jaren 70 en 80 het vehikel van popgenie Jeff Lynne, zijn langverwachte comeback. De laatste keer dat je ELO in Nederland kon zien, was in 1982.

Tweede leven

Nadat ELO halverwege de jaren 80 wordt opgedoekt, gaan een paar bandleden verder als Electric Light Orchestra II, maar frontman en songschrijver Jeff Lynne richt zich productieklussen voor anderen, waaronder George Harrison en Tom Petty, dat uiteindelijk leidt tot de supergroep Travelling Wilburys. Nu heeft Lynne ELO nieuw leven ingeblazen.

Fonkelende sterrenstelsels

De show van Jeff Lynne's ELO gaat van start met de relatief onbekende single 'Tightrope', waarbij de nieuwe bezetting van de groep meteen laat horen precies zo te klinken als de oude. De lichtshow is juist heel modern en het publiek ziet beelden van fonkelende sterrenstelsels en schaduwrijke hemellichamen.

Hoofdbestanddelen

Naast Lynne zelf is toetsenist Richard Tandy het enige lid van de originele bezetting van ELO. Zijn keyboardklanken en vervormde zang, op nummers als 'Turn To Stone', 'Sweet Talkin' Woman' en het ontroerende 'Telephone Line', zorgen samen met de zang van Jeff Lynne en de wollige orkestratie de hoofdbestanddelen van ELO. Fijn dus dat hij erbij is.

Uit de stoelen

Het publiek kan vanuit de luie stoel genieten van het concert van ELO, waarvoor NPO Radio 2 enige tijd geleden kaarten weggaf. Zo af en toe springen de ELO-fans uit hun stoelen. Dat gebeurt voor het eerst bij de grote hit 'Livin' Thing' en daarna nog bij het discoachtige 'Shine A Little Love', rocker 'Turn To Stone' en het vrolijke 'Don't Bring Me Down'.

Nog niet geboren

In anderhalf uur tijd raast Jeff Lynne door de grootste ELO-hits heen, al worden de top 10-hits 'Rock 'N' Roll Is King' en 'Xanadu' overgeslagen. Het is opvallend hoe goed het nieuwe ELO, met een strijkerssectie en vocalisten die niet eens geboren waren toen de groep werd opgericht, hits als 'Rockaria!', 'All Over The World' en 'Mr. Blue Sky' precies zo kan laten klinken als op de elpees van vroeger.

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie