Programma

Oranjeleeuwin Van Dongen steunt anonieme homoseksuele speler met actie

  1. Nieuwschevron right
  2. Oranjeleeuwin Van Dongen steunt anonieme homoseksuele speler met actie

Voetbalinternational Merel van Dongen is begonnen met een actie om de homoseksuele voetballer uit de Premier League te steunen. Hij heeft onlangs anoniem via een open brief zijn verhaal gedaan.

Om de voetballer te steunen is de Oranjeleeuwin begonnen op Twitter met de hashtag: #YouCanCountOnMe. Ze roept haar volgers op om de hashtag te gebruiken om zo de voetballer een hart onder de riem te steken. Haar actie is inmiddels trending topic op Twitter. Had ze dit verwacht? "Ik ben echt heel blij. Het kan zomaar zijn dat twintig mensen het retweeten, maar ik dacht ook: 'Ik heb niks te verliezen'. Het is heel mooi om te zien dat het werkt", legt ze uit in Gijs 2.0.

Onveilig

In de brief aan The Sun laat de anonieme voetballer weten dat zijn familie en vrienden op de hoogte zijn van zijn homoseksualiteit, maar dat hij nog niet klaar is om zijn geheim te delen met zijn coach en medespelers. "Ik denk dat die mannen in zo'n bubbel leven dat het voor hun heel onveilig is, maar dat daarbuiten heel veel mensen hem wel steunen. En dat het veel minder eng is dan ze denken dat het is. We moeten hem laten weten dat er heel veel mensen zijn die er wel achter zouden staan als iemand uit de kast zou komen", vertelt Van Dongen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe is het bij vrouwenvoetbal?

Bij het vrouwenvoetbal lijkt het toch anders te gaan dan bij mannenvoetbal. "Ik ben zelf lesbisch en ik heb samen met mijn vriendin in hetzelfde team gespeeld. Het is een andere wereld. Het zegt wel iets over dat het kan", vertelt Van Dongen. "Het is niet te vergelijken, maar het kan gewoon. In andere sporten zijn er homoseksuele sporters. Het zou niet uit moeten maken."

Wanneer is de actie voor haar geslaagd? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie