Programma

Hoe geef ik aan dat mensen afstand moeten houden?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe geef ik aan dat mensen afstand moeten houden?

We willen allemaal anderhalve meter afstand bewaren zoals ons is opgedragen. Maar wat als iemand te dichtbij komt? Hoe vraag je dit vriendelijk zonder iemand te beledigen? Bureau de Wilt opent het antwoordapparaat.

Emmely krijgt handenvol reacties binnen van luisteraars die hun eigen tactiek hebben bedacht om mensen op anderhalve meter afstand te houden. Anthony heeft wel een heel originele manier om zijn ruimte te bewaren. Hij vertelt dat hij met zijn hand een stopgebaar maakt met een wegduwbeweging. Tegelijkertijd kijkt hij de persoon ernstig en meelevend aan. Zo geef je met weinig woorden aan dat je wil dat iemand zijn afstand houdt.

Loop weg

Psycholoog Karin daarentegen neemt haar eigen ruimte en vertelt dat ze in een dergelijke situatie zelf achteruit of weg loopt. In een appje laat ze weten dat het altijd zo kan zijn dat iemand het plots vergeten is. Ze snapt dat je niet de boeman wil zijn, maar op zo'n moment moet je vooral geen aandacht besteden aan wat anderen ervan vinden. Dat zijn maar gedachten en niet de waarheid.

Besmetten

Renee belt in en vertelt dat hij het zelf ook erg ongemakkelijk vindt om iemand op zijn gedrag aan te spreken. Hij zegt: "Ik zeg mensen dat ik hen niet wil besmetten. Ik ga ze niet van me afduwen, maar vertel dat ik hen ook het virus kan geven. Dan stappen ze vanzelf wel weg." Renee vertelt dat hij het eerder deze week al probeerde en dat mensen wat verbaasd opkeken, maar uiteindelijk wel hun afstand namen.

Zit je echt met de handen in het haar en willen al deze tips niet helpen? Dan kun je volgens luisteraar Mark altijd nog een rolmaat meenemen. Of neem het advies van Gaby aan en draag een fluoriscerend hesje met daarop: "Dank voor de anderhalve meter afstand".

Wil je alle tips nog eens terughoren? Beluister hieronder het hele fragment.

SOA: Hoe geef ik aan dat mensen afstand moeten houden?

Bureau de Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie