Programma

Geheugenkampioen Boris Konrad: 'In mijn hoofd komen dingen binnen als plaatjes'

  1. Nieuwschevron right
  2. Geheugenkampioen Boris Konrad: 'In mijn hoofd komen dingen binnen als plaatjes'

Afgelopen zaterdag vertelde neuropsycholoog en geheugentrainer Boris Konrad bij Spijkers Met Koppen over geheugentrucs, zijn records en geheugentraining.

Boris Konrad is een expert als het aankomt op geheugentraining. Hij staat intussen vier keer in het Guinness Book of Records, waarvoor hij onder andere in een half uur tijd de volgorde van een geschud pak kaarten uit zijn hoofd leerde. Willemijn vraagt zich vooral af waarom hij het doet. "Omdat het leuk is natuurlijk. Het is hetzelfde als: waarom zou je 42 kilometer gaan lopen?"

Associaties

Boris legt uit dat hij associaties maakt in zijn hoofd. Als hij bijvoorbeeld cijfers hoort, komen ze binnen als plaatje en zet hij ze in zijn hoofd ergens neer. "De cijfers die ik nu leer, weet ik ook morgen nog. Het is geen trucje van het kortetermijngeheugen, maar ik heb ze echt geleerd."

Vergeten

Willemijn vraagt zich af of Boris ook niet eens wat zou willen vergeten, maar als Boris zijn geheugentrucs niet gebruikt, onthoudt hij het ook niet. "Als ik iets niet wil onthouden, ga ik het niet toepassen en dan weet ik het niet beter dan iemand anders." Als laatste vraagt Dolf of Boris altijd weet waar zijn fiets staat, omdat er genoeg mensen zijn die zich dat niet eens meer herinneren. "Meestal wel, afhankelijk van hoeveel ik heb gedronken voordat ik hem neer heb gezet, maar meestal wel ja."

Dolf leert door een geheugentrucje de volgorde van alle Nederlandse premiers uit zijn hoofd. Check het fragment hieronder om te zien welke truc dat is.

Spijkers Met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie