Programma

Ondanks experiment voorlopig geen corona-sneltesten in Nederlandse concertzalen

  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks experiment voorlopig geen corona-sneltesten in Nederlandse concertzalen

Minister Hugo de Jonge bracht het goede nieuws dat twee van de vijf onderzochte corona-sneltests zijn goedgekeurd. Nu is de vraag: zouden deze sneltests een uitkomst kunnen zijn voor de concertzalen?

De corona-sneltests kunnen op locatie worden afgenomen en vertellen je binnen een kwartier of je besmet bent met het coronavirus. Omdat deze test niet naar het laboratorium gestuurd hoeft te worden, verandert hij veel in de potentiële toepassing van tests.

Concertzalen en evenementenhallen

Of deze goedgekeurde corona-sneltests ervoor gaan zorgen dat concertzalen hun deuren straks weer op grotere schaal kunnen openen, is nog onduidelijk. NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink schat de kans in als erg klein. "Denk maar niet dat dit versoepeling brengt voor voetbalstadions of horeca, dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk", aldus Van den Brink. "Dit is praktisch niet uitvoerbaar bij een popconcert of voetbalstadion. Nog los van de enorme kostenpost, lijkt me dit onrealistisch."

Voorlopig lijkt de Nederlandse evenementenbranche zich dus nog te richten op hun eigen plan met scherpe protocollen om daarmee versoepelingen voor hun zalen mogelijk te maken.

Een proef in Barcelona

In Spanje kijken ze anders naar de toepassing van de sneltests. Deze maand zal de concertzaal Sala Apolo in Barcelona nog deelnemen aan een pilottest, waarin de sneltests worden ingezet. Bij dit concert zullen 1000 mensen aanwezig zijn, die zich allen de dag van het concert laten sneltesten in het nabijgelegen ziekenhuis.

Tijdens het concert zijn mondkapjes en het gebruik van desinfecterende handgel verplicht, maar zullen de afstandsregels niet gelden. Een paar dagen na het concert zal er een follow-up plaatsvinden, om te onderzoeken of er tijdens het concert mensen besmet zijn geraakt. Als deze test succesvol blijkt, zou het een doorbraak kunnen betekenen voor de wereldwijde evenementenbranche.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie