Programma

Zo vermijd je drie zoenen op nieuwjaarsdag

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo vermijd je drie zoenen op nieuwjaarsdag

Veel mensen hebben een hekel aan de bekende 'drie zoenen' op nieuwjaarsdag (en andere feestdagen natuurlijk). Bureau Kijk in de Vegte kreeg dan ook de vraag: 'Hoe kom ik onder deze gewoonte uit?'

Jeroen en Sanne gingen op zoek naar een antwoord en kwamen terecht bij Beatrijs Ritsema, columniste hedendaagse etiquette en sociaal psychologe. Zij legt uit waar dit gebruik vandaan zou kunnen komen. Het is namelijk in ieder land anders, waardoor je de drie kussen altijd mis ziet gaan als er buitenlandse gasten aanwezig zijn.

"Het is onduidelijk waar het vandaan komt. Het is wel duidelijk wanneer het opgekomen is, namelijk in de jaren '70. Toen zei iedereen: 'Dat komt uit het zuiden'. Daar bedoelden ze dan vooral Brabant mee", aldus Ritsema. "Zo wordt hij bij ons ook nog wel eens genoemd! De Brabantse drieklapper", merkt Jeroen op.

Tegenbeweging

Volgens Beatrijs begint er nu langzaam een tegenbeweging te komen. Mensen zijn die drie zoenen beu en beginnen zich er tegen te verzetten. Jeroen merkt zelfs al dat er een nieuwe hype op begint te komen: "Wat ik steeds meer merk is dat je één zoen geeft op de wang en dan een soort omhelzing." "Ja, trendy mensen doen dat. En op een gegeven moment zal iedereen dit doen", aldus Ritsema.

Veel mensen moeten toch nog aan deze gewoonte geloven. Wil je de drie zoenen écht vermijden? Dan kun je deze drie dingen proberen:

1. Stijve arm

"De eerste manier is om de onderarm stijf te houden. Je geeft een hand en je houdt tegelijk die persoon tegen. Dan kan hij gewoon niet dichterbij komen", adviseert Beatrijs. "Een subtiele houdgreep", merkt Sanne op.

2. Verkoudheid

Volgens de psychologe is de tweede manier een oude bekende, maar wel effectief: "De tweede manier is om verkoudheid te veinzen. Zo iets van: 'Ik zoen niet, want ik ben vreselijk verkouden'."

3. Brede armzwaai

Toch is de derde en laatste manier volgens Beatrijs Ritsema de beste manier. Je ziet dit tegenwoordig steeds meer opkomen op werkplekken: "Bij de derde manier doe je iets actiefs. Als je het kantoor binnenkomt, of waar je dan ook werkt, doe je een brede armzwaai en zeg je: 'Mensen, voor iedereen de beste wensen!'. Je sluit dan iedereen in met een armzwaai en daarmee geef je het goede voorbeeld." Hiermee zorg je vaak ook opluchting bij je collega's en weet je zeker dat je geen onderscheid maakt.

Wanneer je de situatie echt uit de weg wil gaan, kun je altijd nog je werk de eerste week van januari proberen te vermijden. Volgens Ritsema stoppen de meeste mensen namelijk na een week wel met zoenen. "Al zetten sommige die-hards nog wel door tot februari."

Benieuwd naar het hele gesprek? Beluister het hieronder:

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2. Vanaf 5 januari wordt Bureau Kijk in de Vegte overgenomen door Emmely de Wilt en krijgt het programma de titel Bureau De Wilt.

VOLG DE TOP 2000

Je volgt de NPO Radio 2 Top 2000 van 25 t/m 31 december op radio, tv en online. We hebben alle kanalen voor je in een handig overzicht gezet zodat je niets hoeft te missen. Bekijk de lijst van dit jaar.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie