Programma
KRO-NCRV

Drummer Melvin Parker geëerd in Het Gouden Trommelvlies

foto: Youtube-video
  1. Nieuwschevron right
  2. Drummer Melvin Parker geëerd in Het Gouden Trommelvlies

In Het Gouden Trommelvlies zet Emmely de schijnwerpers op de grootste drummers ter wereld. Deze week staat niemand minder dan James Browns-drummer Melvin Parker in de schijnwerpers.

Funk

Het iconische funk-geluid van James Brown is - volgens veel mensen - door zijn band ontwikkeld. Die band bestond verder uit de gebroeders Parker. Drummer Melvin Parker en saxofonist Maceo Parker zorgden jarenlang voor de opzwepende muziek waar James Brown zo iconisch overheen zong. De twee broers zijn in een enorm muzikale familie opgegroeid en dat was te horen in hun spel. Melvin stond bekend om al zijn toevoegingen tijdens het drummen. Met zijn funky riffs en tromgeroffel begon hij de sound van James Brown op de kaart te zetten. James was dan ook zo'n fan van zijn drumstijl, dat hij hem vaak boven Clyde Stubblefield (de meest gesamplede drummer ooit) verkoos voor opnames.

Vuurwapen

Helaas kon het niet altijd goed blijven gaan tussen deze twee en in de jaren zeventig gaat het dan ook flink mis. Het bericht gaat rond dat Melvin toen een vuurwapen heeft getrokken en die naar James Brown wees. James had een akkefietje gehad met Maceo, en Melvin kwam toen op voor zijn familie. Hierna stapt hij over naar de band van zijn broer, Maceo & All the King’s Men. Het einde van de samenwerkingen tussen James en Melvin leek in zicht. In 1976 kwamen ze nog één keer bij elkaar om het nummer Get Up Offa That Thing op te nemen. Op vrijdag 3 december 2021 is Melvin Parker overleden in Baltimore.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie