Programma

'The Day Before You Came' van ABBA over allesbepalende romance

  1. Nieuwschevron right
  2. 'The Day Before You Came' van ABBA over allesbepalende romance

Het is niet alleen een van de persoonlijke favorieten van ABBA-lid Benny Andersson, maar ook een van de laatste nummers die de band uitbracht: ‘The Day Before You Came’.

Tegen eigen verwachtingen in scoorden ze hit na hit, maar het doek viel voor ABBA na twee scheidingen tussen bandleden. In een interview voor Top 2000 a gogo vertelt Benny Andersson over de tijd net voor de breuk: "In plaats van dat we na The Visitors nog een album probeerden te maken, vonden we dat we iets anders moesten proberen. Vooral ik wilde m’n vleugels uitslaan en kijken of er nog iets anders was wat ik leuk vond."

‘The Day Before You Came’

De band nam een pauze van twee jaar, maar kwam daarna terug om ‘Under Attack’ en ‘The Day Before You Came’ uit te brengen. Benny herinnert zich weinig over het schrijfproces van die laatste. Het ging namelijk bij ieder nummer hetzelfde: "Björn en ik gingen er vaak samen voor zitten en waren heel gedisciplineerd. Het is niet zo dat ik ineens een idee kreeg. Niemand wilde teksten schrijven. Björn merkte dat hij er goed in was, dus hij schreef alle teksten".

Het nummer gaat over een vrouw die haar dag beschrijft. Een doodnormale dag, volgens Benny. "We zeiden tegen Agnetha: ‘Dit is een normaal meisje, met een normaal leven in een normale stad. Misschien moet je dat laten zien. Zing het niet op je best.'" Agnetha, die normaal haar stevige Zweedse accent probeerde te camoufleren, liet het dit keer juist doorschemeren in het nummer.

Of toch niet zomaar een normale dag?

Ook al zegt Benny zelf dat het nummer over een doodnormale dag gaat, denken veel fans daar anders over. Zo zingt Agnetha bijvoorbeeld dat ze ‘op dat moment nooit doorhad dat ze bleu was’, ‘ze niet doorhad dat ze een deel van zichzelf verstopte’ en ‘leefde zonder doel’. Het is eigenlijk een heel melancholisch nummer, over een vrouw die helemaal niet gelukkig is. Niet zo normaal als Benny het beschreef, dus.

De tekst suggereert dat deze gevoelens verdwenen na ‘de dag voordat jij kwam’. De videoclip, waarin Agnetha flirtend te zien is met een man tijdens het reizen, bevestigt dit beeld. Het nummer gaat duidelijk over een romance die het leven van de hoofdpersoon weer een doel heeft gegeven.

Bekijk hieronder de videoclip.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook op Benny’s soloalbum

Het nummer verscheen als een van de laatste nummers van ABBA, maar Benny heeft er ook een instrumentale versie van gemaakt voor zijn soloalbum Piano. "Het zijn gewoon wat oude nummers die ik heb gespeeld op de piano. Ik had niet gedacht dat mensen er interesse in zouden hebben, maar wellicht vonden hardcore ABBA-fans het leuk", vertelt hij in een interview met News.com.

Benny maakte het album in eerste instantie voor zijn kleinkinderen. Hij wilde iets nalaten, zodat zij hem nog konden horen pianospelen. Het project groeide echter uit tot iets veel groters dan hij had verwacht. Een Duitse platenlabel kwam achter het album en wilde het per se wereldwijd uitbrengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe muziek in 2020

In april 2018 kondigt de Zweedse band via Instagram aan gewerkt te hebben aan twee nieuwe tracks: 'I Still Have Faith In You' en 'Don't Shut Me Down'. In juni datzelfde jaar deelt ABBA een studiofoto en belooft dat de twee tracks in december uitkomen. Maanden lang is het stil tot Björn Ulvaeus in april 2019 reageert op de vertraging. De vertraging komt door problemen met de video voor de nummers. In de video zullen de bandleden als digitale avatars te zien zijn. "Het kost enorm veel tijd om onze gezichten te digitaliseren", vertelt Björn Ulvaeus in een interview met Ekstra Bladet.

Björn Ulvaeus heeft nu beloofd dat de nieuwe muziek dit keer écht in 2020 bij het grote publiek terecht gaat komen.

'The Day Before You Came' stond in 2018 op de 315e plek in de Top 2000.

Top 2000

Check nu op staatieindetop2000.nl of jouw favoriete platen dit jaar in de Top 2000 staan. Op vrijdag 20 december onthullen we de complete lijst met noteringen. De uitzending van de Top 2000 begint op 25 december om 08.00 uur.

Foto omslag: Screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie