Programma
AVROTROS

Update: Hoe gaat het nu met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Update: Hoe gaat het nu met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga?

Een tocht van 1.800 km op een surfboard van Oslo naar Londen. Kitesurfer, bioloog en beeldend kunstenaar Merijn Tinga probeert met deze barre tocht aandacht te vragen voor het zwerfafval in de Noordzee.

'Plastic Soup Surfer' Tinga is 17 juni op zijn 'explorer' windsurfboard vertrokken vanuit Zweden. Een flinke tocht, maar het is niet de eerste keer dat de kitesurfer zo’n reis volbrengt. "Een paar jaar geleden vond ik op de kust hier vlak in de buurt flesjes die niet uit Zweden kwamen. Dus ik was elke dag aan het opruimen. En ik vond daar flesjes uit Nederland en uit Engeland. En ik dacht: ja, dit moeten we bij de bron aanpakken." Dat bracht de surfer op het idee om statiegeld in te voeren in beiden landen, met succes: "In Nederland heb ik daar een expeditie op gedaan, en dat hebben we nu!"

Statiegeld in Engeland

Na dit succes heeft Tinga de smaak te pakken. Deze keer richt de activist zijn pijlen op Engeland en brengt hij de flesjes die hij uit de Zweedse zeeën vist terug naar het Verenigd Koninkrijk. Daar zal hij op 19 juli aan de oevers van de rivier de Theems worden opgewacht door de Engelse minister van Milieu. Met zijn sportieve actie hoopt de surfer dat het statiegeld ook daar wordt ingevoerd.

Helaas merkt Tinga dat een aantal partijen dit tegen proberen te houden. "Er zijn altijd partijen die tegen zijn. Dat zijn vooral de supermarkten die al het werk moeten doen. Het is een hele populaire maatregel, maar supermarkten zijn natuurlijk enorm krachtige partijen en je ziet dat het telkens weer uitgesteld wordt, dat statiegeld."

Flesjes, een brief en handtekeningen

Maar gelukkig gaat Tinga niet bij de pakken neerzitten. "Dus wat we willen doen, is de flesjes terugbrengen. We hebben een brief opgesteld samen met een aantal partijen die we aan de minister daar overhandigen. En mensen kunnen zelf een handtekening zetten onder de petitie op mijn site."

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga zeilt 1800 km voor aandacht voor zwerfafval

Video niet beschikbaar

Hoe gaat het nu met hem?

Tijdens een heftige storm belt Merijn schuilend onder een zeiltje met Annemieke voor een update. Inmiddels heeft ‘ie meer dan 700 handtekeningen, een brief van alle milieuorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, een brief van Coca Cola én een brief van voormalige ministers uit de EU die statiegeld hebben ingevoerd. Merijn bevindt zich nu op een strand in Duitsland. Hoe gaat hij zijn reis vervolgen? En zal hij de deadline van 19 juli halen?

Update: Hoe gaat het nu met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga?

Video niet beschikbaar

Annemiekes A-Lunch

Je hoort Annemiekes A-Lunch met Annemieke Schollaardt iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie