Programma

Zelf bedacht karakter levert Twenty One Pilots hit op

  1. Nieuwschevron right
  2. Zelf bedacht karakter levert Twenty One Pilots hit op

Dat een nummer een veel diepere betekenis kan hebben dan het lijkt, bewijst 'Stressed Out'. Dit is hoe een zelf bedacht karakter Twenty One Pilots een hit op heeft geleverd.

Het 'Blurryface'-karakter

'Stressed Out' gaat volgens frontman Tyler Joseph over de nostalgie van jong zijn en de druk van het volwassen leven. Hij heeft het nummer geschreven vanuit zijn zelf bedachte karakter 'Blurryface'. Tyler over het ontstaan: "De vraag die ik had toen ik aan het schrijven was: 'Hoe kan ik sommige dingen die ik niet leuk vind aan mezelf compenseren? Wat moet ik doen om het te verbergen?' Blurryface is een verbeelding van mij als onzeker persoon."

Onzekerheden begrijpen en analyseren

Volgens Joseph kunnen veel dingen die je doet om je onzekerheden te verdoezelen voor jou net zo schadelijk zijn als voor anderen. De zanger legt uit hoe het Blurryface-karakter hem het juiste duwtje in de rug heeft gegeven: "Ik heb het een naam en een stoel aan tafel gegeven, zodat ik ernaar kan staren en het op die manier kan analyseren."

Quote

Blurryface heeft me geholpen om mijn onzekerheden te begrijpen en hoe ik ze kan compenseren.

Tyler Joseph

Balans is het sleutelwoord

Tyler denkt wel te weten waarom er tegenwoordig zoveel mensen met stress kampen: "Ik denk dat een van de moeilijkste dingen is dat je een balans weet te vinden tussen het onderhouden van je relaties en het op weg zijn." Volgens de Twenty One Pilots-frontman komt daar voor artiesten nog een hele andere soort stress bij kijken: "Ik ervaar heel erg de stress om mezelf steeds weer opnieuw uit te moeten vinden. Ik kom uit een omgeving waar er bij elk optreden van je verwacht wordt dat je iets nieuws doet."

De geheime handdruk

In de videoclip van 'Stressed Out' zit een aantal keer een handdruk van Josh Dun en Tyler Joseph verwerkt. Joseph legt uit hoe die handdruk is ontstaan: "Toen Josh en ik voor het eerst samen in een hotelkamer sliepen hadden we een echt wow-gevoel. We zeiden toen tegen elkaar: 'Laten we een geheime handdruk maken.'" Het is niet bij die keer in de hotelkamer gebleven. Volgens Joseph maken de mannen nog steeds regelmatig een 'geheime handdruk': Je zou verbaasd zijn hoe vaak je als reizende tweemansshow kunt pronken met je handdruk. Deze video had de juiste vibe om er ook wat handdrukken in te stoppen."

Bekijk de video van 'Stressed Out' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je hoort de Top 2000 van 25 t/m 31 december op NPO Radio 2. Check de volledige lijst hier.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie